PlusAldus

Koningsdagkater? Pech gehad: ‘Je kunt dit proces niet beïnvloeden’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

28 april. Half Amsterdam heeft een kater. Preventiedeskundige Tom Bart (33) van Jellinek biedt hulp. Of nou ja, in elk geval wat antwoorden.

Verena Verhoeven

Waarom voelen we ons zo slecht na een drinkgelag?

“Alcohol onttrekt vocht: voor elk glas alcohol scheid je ongeveer anderhalf glas vocht uit. Daar komen die dorst en hoofdpijn vandaan. Daarnaast kun je misselijk en ellendig worden van het stofje dat vrijkomt wanneer je lichaam alcohol afbreekt.”

Zegt ons lichaam daarmee: neem de volgende keer een glas minder?

“Niet per se. Bij veel ongezond eten en drinken geeft je lichaam helemaal niet zo’n waarschuwing. Het is een toevallige bijwerking.”

Denken we te luchtig over de kater?

“Af en toe een kater is geen ramp hoor. Maar als je het te vaak hebt, kan dat wel voor schade aan organen zorgen. Als je katers minder worden, is dat eigenlijk een slecht teken. Dan drink je zodanig veel dat het lichaam zich erop aanpast.”

Dé vraag luidt: hoe komen we ervan af?

“Helaas, je kunt dit proces niet beïnvloeden. Ook niet met vreemde foefjes. Na elk glas alcohol een glas water drinken, kan wel helpen om je vochtbalans op peil te houden. Maar om nog een dooddoener toe te voegen: je kunt het beste gewoon geen alcohol drinken.”

Daar is het nu te laat voor.

“Een dag later is voldoende water drinken nog steeds verstandig. Rust verder goed uit. Alcohol verstoort je slaap en dat maakt herstellen moeilijker. Eet daarnaast genoeg. Je lichaam moet de rest doen.”

Wanneer komt er een anti-katerpil die echt werkt?

“Een pil die dat lichaamseigen proces beïnvloedt is heel ver weg. Die zou waarschijnlijk altijd slechte bijwerkingen hebben. Ik denk dat we het lichaam hierbij gewoon met rust moeten laten.”

Meer over