PlusCulinaire trend

Koken met een BN’er: dat is heerlijk vreselijk

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: koken met een BN’er pakt een keer goed uit.

Mara Grimm. Beeld Sjoukje Bierma
Mara Grimm.Beeld Sjoukje Bierma

Het was met stip de stomste trend in kookboekenland van de afgelopen jaren: kookboeken van BN’ers. Eigenlijk waren ze vooral geschikt om je even lekker kapot te ergeren. Van Yvon Jaspers die een gerookte zalm knuffelt tot Tooske Ragas die in een Ramones-T-shirt poseert op de cover van een van de truttigste kookboeken ooit.

Het is allemaal heerlijk vreselijk. Niet alleen wat betreft foto’s, maar ook qua receptuur: negen van de tien keer wordt die niet door de BN’er maar gewoon door een receptenbureau ontwikkeld. Het eten doet er sowieso weinig toe. Vraag maar aan Fajah Lourens, die nog geen aardbei kan ont­kronen, maar toch een kookboek maakte waarmee je in twaalf weken slank kunt worden. Dat lukt ongetwijfeld; haar gerechten zien er zo onsmakelijk uit dat de eetlust je acuut vergaat.

Kortom: toen ik het nieuwe kookboek van actrice Sanne Vogel kreeg, ging ik er maar eens goed voor zitten. De cliché­matige cover beloofde al veel goeds: Sanne poserend met een enorme schaal groenten. Dat kon niets anders dan een halfuur lachen, gieren, brullen worden.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dat ik ernaast zat, is nogal een understatement. Ondanks de cover blijkt De vier seizoenen een goed geschreven en persoonlijk pleidooi voor een lokale, seizoensgebonden en plant-based keuken. Vogels boek is niet zozeer bedoeld voor ­diehard veganisten, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in plantaardige gerechten. En dat zijn er best veel, want ik schreef het al eerder: vegan is hard op weg het nieuwe normaal te worden.

Sanne, sinds een jaar of drie veganist, gaat langs bij producenten, vertelt enthousiast over plantaardige alternatieven en geeft prima receptuur. Pesto van het blad van radijsjes, snelle boterbonendip en faking peking – een vegan variant van de bekende pekingeendpannenkoekjes. Ik ben en blijf overtuigd carnivoor, maar ben wel meteen de keuken ingegaan.

Ik hoop op een tweede boek. Want Vogel weet wat andere BN’ers niet weten: kookboeken schrijven is een vak.

Tip

De eerste vegan ­supermarkt van ­Amsterdam is een feit: Vegan Fresco vind je op de Jan Evertsenstraat 23. veganfresco.com

Meer over