Aldus

Klusser zoekt melkmeisje: schrijf een advertentie voor Amsterdamse musea

Met Stad zoekt kunst! wil Cecilia Hendrikx (46) via contactadvertenties kunst aan publiek koppelen. ‘Klusser zoekt melkmeisje’ is er een van.

Het Parool
null Beeld Stad zoekt Kunst!
Beeld Stad zoekt Kunst!

Donderdagavond om zeven uur kunnen Amsterdammers op het Museumplein de gesloten musea een hart onder de riem steken. Wat mist u zo?

“Op een regenachtige middag stapte je het Stedelijk in en kwam je daar geïnspireerd uit. Dat spontane contact is een gemis. Als teken van leven vanuit kunstliefhebbers roepen we iedereen op om contactadvertenties te verzinnen. Een liefdesbrief aan een kunstwerk, alsof het een persoon is. Het romantische idee daarachter is dat jouw geliefde reageert.”

Een van de contactadvertenties: Klusser zoekt melkmeisje.

“De musea en de kunstwerken die daarin hangen, zijn onze geliefden. Ik vertelde de timmerman die een klus deed bij mij thuis over de manifestatie; dit was het eerste wat in hem opkwam.”

Aan welk kunstwerk gaat u uw contactadvertentie wijden?

“Initiatiefnemers Jelena Stefanović, Caspar van Gemund en ik hebben een waslijst. Denk aan een advertentie voor Het Joodse bruidje, of voor Meisje in witte kimono. Een favoriet is die voor Van Gogh: Dame met zwoele stem zoekt man met één oor om in te fluisteren.”

Is de kunst in de stad volgens u ­verdwenen?

“De meeste kunst hangt nu achter gesloten deuren, maar deze openbare liefdesverklaringen zouden kunst toch wat toegankelijker kunnen maken. Al is dat een voorbijganger die weer even aan Het melkmeisje in het Rijks denkt.”

Wat staat de advertenties na de ­actie te wachten?

“Ze zullen worden gehangen aan het bouwhek rondom het Stedelijk. We willen ze dus achterlaten, net als openbare krantenadvertenties.”

Meer over