PlusVoorwoord

Klein gebaar

Judith Zilversmit
Judith Zilversmit. Beeld Marc de Groot
Judith Zilversmit.Beeld Marc de Groot

Jesse Mensah (27) speelde in dé theaterhit van 2020: Weg met Eddy Bellegueule. Ook speelde hij in Verdriet is een ding met veren (gaat dat zien!) en in ANNE +, de film die volgende week in première gaat. Tussendoor vroeg Ivo van Hove hem lid te worden van het ensemble van ITA.

Toen ik Mensah op het toneel zag, werd ik geraakt door zijn sensitieve speelstijl. Bij hem zitten grote emoties in kleine gebaren. Bovendien is Jesse, die begon als danser, zo sierlijk. Het voelt alsof hij al spelend de theaterbezoeker uitnodigt voor een pas de deux.

In het interview vertelt hij over het belang van een meer diverse film- en toneelcultuur. Mensah – van Ghanees-Nederlandse afkomst en homoseksueel – vindt het absurd: “Iedereen is anders, maar op tv lijkt iedereen op elkaar. Waarom is die bierdrinkende, witte heteroseksueel zo ongeveer het enige soort man dat te zien is?”

Op de toneelschool speelde Mensah een paar keer een vrouw. Daarna kreeg hij te horen dat hij ook ‘mannenrollen moet kunnen spelen’. Hij dacht: waarom kan ik niet de moeder in Hamlet zijn? Want als je zo’n rol goed kan spelen, is het toch gewoon goed?

Wat hem betreft is een acteerprijs voor de beste acteur of de beste actrice dus ook achterhaald. “Waarom niet een prijs voor de beste acteerprestatie? Dan kun je er meer dan een per jaar uitreiken. Waarom niet drie? Of vijf? Wij deelden voor Eddy Bellegueule met z’n vieren een nominatie voor de Louis d’Or afgelopen jaar. Vond iedereen prima.”

Meer over