Klassiek: Hillary Hahn - Schönberg, Sibelius, vioolconcerten ****

Opnamen van het vioolconcert van Sibelius bestaan in vele maten en soorten, maar niet in combinatie met het aanzienlijk minder vaak gespeelde vioolconcert van Arnold Schönberg.

Het Amerikaanse supertalent Hilary Hahn bewijst op deze cd dat het met die onspeelbaarheid reuze meevalt, wat haar unieke begaafdheid onderstreept.

Schönberg schreef het stuk, in de tegenwoordig nogal impopulaire seriële stijl, halverwege de jaren dertig in de VS, het land waarnaar hij was uitgeweken vanwege het antisemitisme in Berlijn.

Voor wie het horen wil, is het vioolconcert doordrenkt met weemoed en droefenis. En dat is bij Hahn en dirigent Salonen en het Zweeds Radio Symfonie Orkest niet moeilijk, want zij tonen grote affiniteit met Schönbergs schrijnende geselingen van het gemoed dat een overtuigender uitvoering nauwelijks mogelijk lijkt.

Sibelius' vioolconcert klinkt daarna als balsem voor de ziel, zij het slechts voor even, want ook dit is muziek van de eenzaamheid. Daarom is die koppeling met Schönbergs concert ook zo prachtig. En ook deze uitvoering is schitterend. (ERIK VOERMANS)
(Salonen)

www.hilaryhahn.com

null Beeld
Meer over