Klassiek: G. Puccini - La fanciulla del West ****

La fanciulla del West van Puccini was in december vorig jaar bij De Nederlandse Opera het feestje van sopraan Eva-Maria Westbroek. Je kon haar op het podium van het Muziektheater overduidelijk met volle teugen zien genieten van haar rol Minnie, de vrouw die blijft geloven in het goede van de mens en aan het einde van de westernopera een nieuw leven begint met de ex-schurk Dick Johnson.

Op de extra's bij de dvd die van de productie is verschenen, zijn aandoenlijke beelden te zien van Westbroek die zittend voor de enorme platenkast bij haar thuis vol vuur vertelt hoeveel La fanciulla voor haar betekent. Ze mocht de rol al eerder zingen in Covent Garden, nota bene in de 35 jaar oude enscenering van Piero Faggioni, die ze op video had en al een miljoen keer had bekeken.

De Amsterdamse enscenering van Nikolaus Lehnhoff was veel ironischer. Hij kon blijkbaar niet tegen zo veel zoetigheid, noch tegen een opera met een happy ending. Maar voor wie in de derde akte even de ogen sluit (Minnie maakt daar haar entree op een grote showtrap, samen met Johnson) zal veel genot aan deze dvd beleven, want er wordt op niveau gezongen door de solisten en gespeeld door het Nederlands Philharmonisch orkest onder Carlo Rizzi. Maar Westbroeks ster straalt hier het felst van allemaal. (ERIK VOERMANS)
(Opus Arte)

null Beeld
Meer over