PlusAldus

Kitesurfer wil in documentaire de kwetsbaarheid van de natuur laten zien

Roderick Pijls (29) is kitesurfer en een groot avonturier. Over zijn laatste expeditie naar IJsland verscheen de documentaire The Last Line.

Jessica Kuitenbrouwer
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Je hebt gekitesurft in een IJslandse vulkaankrater. Waarom?

“Om de schoonheid, maar ook om de kwetsbaarheid van de natuur te laten zien. Het IJslandse landschap is echt bizar. Toen we door het land reden, zeiden we elk uur tegen elkaar: dit is zo mooi, mooier wordt het niet. Maar het hield niet op.”

Een magische ervaring.

“Voordat we gingen had ik gelezen dat een groot deel van de IJslandse bevolking gelooft in trollen en elfjes. Eerst vond ik dat gek, maar als je er bent begrijp je wel waarom, ja.”

Dus dat wilde je vastleggen.

“Fotograaf Rein Rijke en ik reizen af naar bijzondere plekken en extreme klimaten in het kader van The Last Line. Rein maakt heel bijzondere foto’s terwijl ik kitesurf. Eerder gingen we naar de poolcirkel voor het noorderlicht en naar Tanzania, waar ik heb gekitet op een giftig meer dat 60 graden heet is. Dan is de uitdaging om dus koste wat kost niet te vallen. Mijn moedertje wilde liever niet dat ik zou gaan, maar toch is het gelukt. Onze reis naar IJsland is nu ook gefilmd, die docu is te zien op thelastline.nl/video.

Wat betekent The Last Line eigenlijk?

“Snowboarders en skiërs die ’s ochtends in alle vroegte de nieuwe sneeuwlaag betreden noemen dat the first line trekken. De plekken waar Rein en ik komen bestaan over een paar jaar misschien niet meer vanwege de klimaatcrisis. Wij hopen dat ik met mijn kite niet the last line trek door die gebieden, dat we niet de laatste avonturiers zullen zijn die daar komen.”

Meer over