PlusFilm- en TV-tips

Kijktips voor de vrijdagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips op een rijtje.

Het Parool
Call Me By Your Name, Canvas, 21.20 uur. Beeld Memento Films International
Call Me By Your Name, Canvas, 21.20 uur.Beeld Memento Films International

Filmtips

Prisoners

Net5, 20.30 uur

Keller Dover (Hugh Jackman) belandt in een nachtmerrie als zijn zesjarige dochtertje en haar vriendinnetje spoorloos verdwijnen. Het enige aanknopingspunt is een oude camper die in de straat stond. Rechercheur Loki (Jake Gyllenhaal) kan bestuurder Alex Jones (Paul Dano) inrekenen. Als deze wegens gebrek aan bewijs weer op straat komt, besluit Dover het recht in eigen hand te nemen. Onder het oppervlak van deze ijzersterke thriller schuilen veel complexe vragen, die niet allemaal een pasklaar antwoord krijgen. Voortreffelijk gecast en geregisseerd.

Kong: Skull Island

Veronica, 20.30 uur

Vergeleken met de Godzilla-films uit de MonsterVerse-franchise is dit deel een zeer onderhoudende zit. In 1973 bezoekt een team wetenschappers, Vietnamveteranen en een oorlogsfotograaf het onbekende Skull Island in de Stille Oceaan. Ze vinden er tal van fantastische wezens, een vergeten luchtmachtpiloot uit WO2 en de gigantische gorilla Kong. De film is zorgvuldig opgebouwd en pakt uit met stevige actie en een knipoog naar ‘Apocalypse Now’. De personages zijn leuk, de special effects indrukwekkend en ondanks de lange speelduur smaakt de film naar meer.

Call Me by Your Name

Canvas, 21.20 uur

De 17-jarige Elio (de voor een Oscar genomineerde Timothée Chalamet) brengt met zijn ouders de zomer door aan de Italiaanse Rivièra, waar zijn vader archeologieprofessor is. Als student-assistent Oliver (Armie Hammer) arriveert, voelt Elio zich sterk aangetrokken tot de zelfverzekerde jongeman. James Ivory won een Oscar voor zijn scenariobewerking van het boek van André Aciman. De afloop van dit prachtige drama over een zomerromance is geen verrassing, maar dat maakt de film juist zo krachtig. Michael Stuhlbarg is geweldig als Elio’s begripvolle vader.

Nelyubov / Loveless

NPO 2, 0.10 uur

Boris en Zjenja gaan scheiden. Ze maken voortdurend ruzie, ontvangen potentiële kopers voor hun appartement en bereiden hun toekomst voor met hun nieuwe partners. Geen van beiden heeft oog voor hun twaalfjarige zoon Aljosja, tot hij verdwijnt. Regisseur en coscenarist Zvyagintsev geeft een kil, kritisch beeld van een relatie én een samenleving, zonder hoop te bieden op verzoening of verbetering. Dit hartverscheurende drama won de juryprijs in Cannes en werd - net als Zvyagintsevs ‘Leviathan’ - genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

TV-tips

Natural Born Rebels

NPO 2, 17.05 uur

Stelen, bedriegen, vernielen, vreemdgaan en geweld plegen: allemaal trekjes die we associëren met de mens, maar die net zo goed in het dierenrijk voorkomen. ‘Natural Born Rebels’ laat met mooie natuuropnamen zien dat dieren heus niet altijd lieverdjes zijn. Vandaag toont de serie dat dieren heel ver gaan om te overleven. De kaketoe probeert te intimideren met zijn kuif, maar is ook zeer luidruchtig en vernielzuchtig. Kreeften hebben ontdekt hoe ze anemonen in gijzeling kunnen nemen en in de strijd om de macht schrikken chimpansees niet terug voor geweld.

Operatie Songfestival

NPO 2, 20.35 uur

Het land dat het Eurovisie Songfestival wint gaat naar huis met de eeuwige roem, maar ook met een verantwoordelijkheid. In principe moet het winnende land namelijk het volgende festival organiseren. Dat is niet alleen een kostbare onderneming, maar ook een gigantische logistieke operatie. De documentaire ‘Operatie Songfestival’ gaat achter de schermen van het Rotterdamse Ahoy en laat zien wat er komt kijken bij het produceren van de grootste live uitgezonden muziekshow ter wereld. De strenge coronamaatregelen maken het dit jaar nog eens extra lastig.

De zaak Shell

NPO 3, 22.45 uur

In hoeverre is Shell verantwoordelijk voor de klimaatproblematiek, en wat kan er gedaan worden om het bedrijf ter verantwoording te roepen? Het lijken geen vragen voor een theatervoorstelling, maar Anoek Nuyens en Rebekka de Wit brachten het klimaatdebat naar de schouwburg in ‘De zaak Shell’. In het stuk komen de CEO van Shell, de overheid, de consument en de burger aan het woord om de zaak van alle kanten te belichten. Omdat de theaterzalen langdurig dicht moesten kreeg het stuk een speciale tv-versie, die vanavond door BNNVARA wordt uitgezonden.

Meer over