PlusNet open

Kiem Lokaal: fiets je eigen smoothie bij elkaar

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Kiem Lokaal.

Lennart van der Deure
KIEM Lokaal. Beeld Sophie Saddington
KIEM Lokaal.Beeld Sophie Saddington

In Bos en Lommer opende onlangs het eigentijdse buurthuis Kiem Lokaal. “Hier leren we kinderen alles over bewust eten en omgaan met energie,” zegt Bas Blok (33), een van de initiatiefnemers .

Het gebouw was voorheen een buurthuis zoals we dat al lang kennen. De gemeente had een wedstrijd uitgeschreven voor initiatieven die aansluiten bij wat in de buurt leeft. Uit enquêtes was gebleken dat in dit stadsdeel behoefte is aan meer groen. Stichting Thuismakers Collectief kwam toen met Kiem Lokaal.

Onder andere de shakefiets combineert spelen en leren. Voor 3 euro kunnen kinderen allerlei soorten fruit en yoghurt in de blender stoppen, waarna ze hard moeten trappen voor een ‘shakefietssmoothie’. Blok: “Zo laat je kinderen op een speelse manier zien hoe ze met energie kunnen omgaan.”

“Dit is eigenlijk een buurthuis 2.0,” zegt Mink de Back (46), verantwoordelijk voor de keuken. Op het menu staan vegan broodjes (€2,25 tot €4) met onder meer huisgemaakte groentespread of seizoensjam van een ecofarm. Blok is enthousiast

over de groeimogelijkheden. Voor het aanpassen van de aangrenzende parkeerplaats is een nieuw bestemmingsplan nodig en Kiem mag met een voorstel komen. “We kunnen op die plek een moestuin beginnen. Met de naastgelegen kinderboerderij erbij kunnen we dan een soort openlucht-Nemo worden.”

KIEM Lokaal

Wachterliedplantsoen 1-3

Tips? open@parool.nl.

Meer over