straatbeeld

Kerstversiering, het kan altijd lelijker (***)

Je houdt ervan of je haat het, maar over het feit dat de kerstverlichting totale kitsch is, zal niemand durven discussiëren. De lampjes in stadsdeel Centrum kennen een aantal dieptepunten.

Hans van Lissum
Kerstviering in de Korte Leidsedwarsstraat Beeld Joris van Gennep
Kerstviering in de Korte LeidsedwarsstraatBeeld Joris van Gennep

U kijkt er al vanaf de zomer naar uit of u laat het zich kokhalzend van ergernis elk jaar maar weer aanleunen, maar feit blijft dat iedere Amsterdammer moet dealen met straten vol kerstversiering. Het centrum hangt van de twinkelende led-lampjes aan elkaar, bedoeld om de bezoeker tot nog meer kerstaankopen te verleiden. Je houdt ervan of je haat het, maar over het feit dat het totale kitsch is, zal niemand durven discussiëren.

Lampjes rond Leidse slaan alles
Maar áls je het dan doet, doe het dan ook goed. Dat is in Amsterdam, op zijn zachtst gezegd, niet altijd het geval, zo leert een kritische wandeling door de straten van het centrum. Vooral rondom het Leidseplein lijkt het adagium 'dat kan altijd lelijker' als een mantra te worden herhaald. Het plein zelf is met zijn lullige schaatsbaan en bordkartonnen snackkramen al een koortsdroom op het gebied van goedkoop kerstsentiment, maar de versiering in de Korte Leidsedwarsstraat en Leidsekruisstraat slaat alles. In het midden van elke versiering hangt geen kerstster of -klok, maar een rond reclamebordje van een naastgelegen horecagelegenheid. Zo loop je daar, tussen de toch al deprimerende toeristische vreetschuren, onder de kille kerstgroeten van de Players, The Bulldog en sportcafé Satellite door. Wie nog geen hekel aan kerst had, zou die ervan krijgen.

Snel doorlopen
De Leidsestraat zelf komt er wat kerstversiering betreft ook al bekaaid vanaf. Geen uitbundige lichtpartijen zover het oog reikt, maar non-descripte, dunne licht­stroken met drie Amsterdamse rode kruisen in het midden. Snel doorlopen maar, want aan de horizon gloort hoop in de vorm van Scheltema. Normaliter wint de Bijenkorf het met gemak van alle andere winkels op het gebied van overdadige versiering, maar de boekhandel doet er nauwelijks meer voor onder. Het hele pand is beplakt met groene takken waarin honderden lampjes verstopt zitten. Ter hoogte van de eerste verdieping bungelen tientallen pakjes met gouden strikken. Als je ervan houdt is het prachtig gedaan; een beetje alsof je in het Londen van 'Love actually' bent. Het is onbeschaamd kerstsentiment op zijn best waar je blik - of je het nu wilt of niet - naartoe wordt gezogen.

Iets soortgelijks geldt voor de Kalverstraat. Daar hangt het zoals elk jaar weer vol met malse, gekrulde rood-witte linten van licht, met een flinke kroonluchter in het midden. Het is een wereld van verschil met de Leidsestraat.

Ellende
Wie doorsteekt naar het Rokin zal zich afvragen waarom ze zich de hele moeite niet gewoon bespaard hebben: daar staat het vol met wankele witte kroonluchters op dunne palen, in een lomp grijs blok. Het oogt alsof het even snel is gehuurd bij een bedrijf gespecialiseerd in protserige bruiloftsaankleding: gierig en goedkoop. Je zou voor minder jankend van ellende thuis onder de kerstboom gaan zitten met een fles drank.

Gelukkig is daar altijd nog de Bijenkorf met zijn bijna hysterische zee van licht. Tegen de zo onbegrijpelijk karig versierde Dam steekt het warenhuis elk jaar weer af als een majestueus baken van licht; het hoogtepunt van een wisselvallig versierde stad.

Meer over