PlusMijn Amsterdam

Kanessa Muluneh, oprichter van The Amsterdam Cats, reset zichzelf in het Oosterpark

Kanessa Muluneh (30) is oprichter van The Amsterdam Cats, dat aan de wieg stond van de Queens Football League: American Football voor vrouwen. Ze reset zichzelf in het Oosterpark en ‘begrijpt’ de NDSM-werf.

Mijntje Klipp
Kanessa Muluneh  Beeld Nina Schollaardt
Kanessa MulunehBeeld Nina Schollaardt

Café

“Tante Roosje op het Rembrandtplein. Al weet ik niet of ze daar nu een terras hebben. Het is een café voor de Amsterdammers, de rest van de kroegen is voor de toeristen. Ik kwam er voor de nachtbelevenissen, toen ik er in de buurt woonde en niets hoefde te plannen. Nu moet alles zich weer gaan vormen; ik heb geen idee of bepaalde zaken er nog zijn.”

Museum

“Daar ben ik niet mee opgevoed, had er nooit wat mee ook, maar nu ik ouder word, groeit mijn interesse in geschiedenis en mijn afkomst. Ik ben in Ethiopië geboren en verhuisd naar Nederland toen ik 3,5 jaar was. Ik sta nu het weer kan meteen bij het Tropenmuseum op de stoep.”

Brug

“De Staalmeestersbrug. Ik woonde er om de hoek, op de Groenburgwal. Het is een smalle brug, maar altijd vol fietsers, auto’s en voetgangers die elkaar passeren. En dan ook nog die slotjes eraan, die eens in de zoveel tijd werden weggeslepen. Ik dacht altijd: die brug stort een keer in.”

Ethiopisch Eetcafe Ibis Beeld Nina Schollaardt
Ethiopisch Eetcafe IbisBeeld Nina Schollaardt

Restaurant

“Als ik goed wil eten, heb je in De Pijp de leukste tentjes en kun je tegelijkertijd mensen kijken. Daar houd ik van. Maar het liefst ga ik naar het Ethiopisch Eetcafé Ibis, op de Weesperzijde. Voor alles met doro – kip – met een gestoofd sausje.”

Rijp voor de sloop

“Op weg naar het American Football-veld op sportpark Sloten kom ik op de Sloterweg langs een rotonde waar een raar beeld staat. Enorm, druppelvormig, met konijnenoren en het staat scheef, naar links, en dat ergert me. Waarom? Omdat het zo prominent aanwezig is, denk ik. En omdat ik het niet begrijp.”

Beste plek om te sporten

“Bij Basic-Fit in de A.J. Ernststraat, daar doe ik aan powerlifting. Ik train ook met The Amsterdam Cats, maar ik heb nooit meegespeeld. Ik ben de Queens Football League begonnen omdat ik het belachelijk vond dat American Football er niet voor vrouwen was. Toen werd ik zwanger, en nog een keer, dus aan zelf spelen ben ik nooit toegekomen. Maar nu moeten wel die coronakilo’s eraf.”

Mooiste park

“Aan het Oosterpark vind ik alles leuk en gezellig. Het is, anders dan het Vondelpark, een park voor de buurt. In geen enkele andere stad in Nederland zou ik naar een park gaan, hier wel. Ik kan er mijn hersenen resetten.”

Mijn buurt

“Oost, daar heb ik mijn hele single leven gewoond en die buurt heeft me nooit losgelaten. Door de diversiteit, het Oosterpark, de Dappermarkt.”

 Dappermarkt Beeld Nina Schollaardt
DappermarktBeeld Nina Schollaardt

Markt

“De Dappermarkt. Daar vind ik alles wat ik nodig heb. De groente- en fruitboer op de hoek bij McDonald’s heeft me al meerdere keren gered. Ik ben niet zo’n keukenprinses en hij wijst me welke seizoensgroenten ik het beste kan kopen.”

Mooiste herinnering

“Dat ik hier op mezelf ging wonen, maar ook mijn bevallingen in OLVG Oost. De artsen en verpleegkundigen waren zo leuk en zo direct; daar houd ik van.”

Monument

“Wat mij betreft de hele NDSM-werf in Noord. Voor sommigen ziet het eruit als een berg troep, maar ik zie daarin juist de schoonheid. Het industriële, het weidse. Ik wilde er graag trouwen, maar mijn aanstaande zei: ‘Onze gasten gaan dat niet begrijpen, schat’.”

Eerste Oosterparkstraat Beeld Nina Schollaardt
Eerste OosterparkstraatBeeld Nina Schollaardt

Gezelligste straat

“Eerste Oosterparkstraat. Aan het begin is het druk, maar hoe verder je komt, hoe rustiger het is. Ik at er geregeld een kapsalon bij eethuis Sinbad. Die straat is het helemaal.”

Wil altijd nog

“Ik zou graag nog aan de zuidkant van de stad willen wonen, omdat het daar niet zo dichtbebouwd is, je daar nog ruimte hebt en er een andere sfeer heerst. Ik denk daar juist helemaal niet aan high-end, maar aan een wijkgevoel.”

Favoriete lunchplek

“Dat is eerder een ontbijtplek voor mij: Bakers & Roasters. Naast gepocheerde eitjes neem ik het liefst een shake met proteïnen; met extra banaan, pindakaas en melk. Ideaal voor krachttraining.”

Meest gemist

“Ik heb het laatste jaar de Amsterdammers gemist, de levendigheid. Door op straat naar mensen te kijken, krijg ik inspiratie. Niet door zo veel thuis op de bank te zitten. Gelukkig zijn we er bijna.”

Meer over