Aldus

Kaartjes naar eenzame ouderen: ‘We hopen dat jongeren er wat vaker aan denken’

Hannah Boiten (21) en haar mede-studenten commerciële economie stuurden ruim 1500 kaartjes naar eenzame ouderen.

Tom Grosfeld
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Dat werd vast gewaardeerd.

“We kregen ontzettend veel leuke reacties. Een vrouw van 87 vertelde dat het haar erg ontroerde en dat haar dag compleet was. En andersom: mijn huisgenoot zei dat ze geen opa en oma meer had, maar ze herinnerde zich de leuke oma van haar oude buurmeisje nog. Die heeft ze een kaartje gestuurd.”

Waarom was dit nodig?

“Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem, helemaal tijdens corona. De koning benoemde het al mooi in zijn speech als het eenzaamheidsvirus. Vanuit school kregen we de opdracht om een maatschappelijk probleem op te lossen. We dachten eigenlijk meteen hieraan.”

Hoe hebben jullie die eenzaamheid onder de aandacht gebracht?

“We hebben een soort campagneweek gehouden waarin we jongeren via onze Instagrampagina aanspoorden om een kaartje naar bijvoorbeeld hun opa of oma te sturen. Ouderen waarderen post heel erg. En een kaartje heeft iets blijvends.”

Hoe konden mensen dan zo’n kaartje sturen?

“We hebben een samenwerking geregeld met Kaartje2go. Via dat platform kan je online een kaartje maken dat zij dan voor je op de post doen. Ze gaven ons 5000 unieke codes waarmee mensen gratis een kaartje konden versturen. Die hebben wij een voor een verstuurd naar iedereen die zich had aangemeld. Daar waren we bijna de hele week mee bezig. Uiteindelijk hebben ruim 1500 mensen een kaartje laten versturen.”

En nu vasthouden.

“Ja, we hopen dat jongeren wat vaker aan ouderen denken. Ze weten nu ook hoe makkelijk het is om via internet toch een fysiek kaartje te sturen.”

Meer over