PlusDe keukenhulp

Joris Bijdendijk helpt in de keuken: welk gereedschap is essentieel?

Tijd voor een grote schoonmaak in de ­keuken: een boodschappenlijst van basisgereedschap. Ga hiervoor naar een gespecialiseerde winkel, met vakkundig advies.

Joris Bijdendijk
Joris Bijdendijk. Beeld Sjoukje Bierma
Joris Bijdendijk.Beeld Sjoukje Bierma

Doe hierop geen concessies:

• Een goed mes, of meerdere (zie deze ­ru­briek van 31 oktober). Zorg dat je ook een aanzetstaal hebt om ze te slijpen.

• Echt goede pannen gaan een leven lang mee (zie deze rubriek van 18 juli). Gebruik een anti-aanbakpan alleen voor je omelet.

• Een oventhermometer. De temperatuur die de oven thuis aangeeft is nooit juist en daar gaat het bij veel thuiskoks mis.

• Een vleesthermometer. Prik de pen in het vlees tijdens het garen, die geeft de kerntemperatuur aan. Meten is weten.

• Een staafmixer is superhandig voor het pureren van kleine hoeveelheden; een handmixer voor opkloppen zonder een stijve arm te krijgen.

• Spuitzakken zijn voor thuis echt geen overbodige luxe.

• Een digitale weegschaal. Zeker voor de patisserie onontbeerlijk.

Voor de topthuiskok in spe die alles wat hierboven staat al heeft:

• Een rasp van Microplane, grof en fijn.

• Een keukenmachine of blender. Ik ben fan van blenders: die krijgen puree fijn.

• De pannenlikker. Verdient zich in drie keer schrapen terug.

• Mandoline (bij voorkeur van Benriner). Voor het schaven van flinterdunne plakjes.

• De slagroomkidde, oftewel een professionele schuimspuit. Leuke gadget.

• Een voedseldroger. Een heel handig en niet zo duur attribuut. Als je te veel oogst hebt van bijvoorbeeld paddenstoelen of kruiden, kun je ze zo conserveren.

• Een gasbrander, om de oppervlakte van een product te blakeren.

Het sparen waard:

• Een ijsmachine. Voor ijsfanaten, al kan ijs maken ook zonder.

• Een stoomoven. Hiermee regel je stoom en temperatuur: met precisie vis en vlees garen.

Mail naar joris@parool.nl
Bekijk het filmpje van Joris op parool.nl/joris

Meer over