Joris Bijdendijk. Beeld Sjoukje Bierma
Joris Bijdendijk.Beeld Sjoukje Bierma

Joris Bijdendijk helpt in de keuken: wat geef ik mijn kinderen te eten?

PlusDe keukenhulp

Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basis­vragen uit de keuken. Deze week: wat kan ik mijn kinderen het beste te eten geven?

Joris Bijdendijk

Op dit moment zit ik in een fase waarin veel vrienden en collega’s kinderen ­hebben en krijgen. Een collega stelde me de vraag: wat kan ik mijn kinderen het beste te eten geven?

Baby

Ik ben geen expert, maar heb wel ervaring met kinderen en eten. Na vier tot zes maanden begonnen wij met de eerste groentepureetjes. De eerste groente was broccoli: gekookt en gepureerd, zonder toevoegingen. Zonder blender kom je deze tijd overigens niet door. Het makkelijkst is zo’n bullet: lekker compact en je kunt er ook heel easy fruitpuree mee maken. Hij is geschikt voor kleine hoeveelheden, dus je kunt dagelijks verse groente koken en de puree direct maken. Begin niet aan die potjes: geldklopperij en bah. En zorg dat de eerste pureetjes uit één ingrediënt bestaan. Als je kind er dan slecht op reageert, weet je waar het aan ligt. Na zes maanden groenten testen ga je ei, vlees en pinda’s testen. Geef drie tot vier dagen achter elkaar hetzelfde, zodat je weet hoe ze erop reageren.

Dreumes, peuter

Vanaf 1 jaar gaan we richting de schijf van vijf, maar dan zonder kruiden en specerijen. Vijf eetmomenten per dag ongeveer. Ontbijt, tussendoor iets van fruit, dan lunch – bij ons is dat warm met groenten, proteïne en koolhydraten, maar dat kan ook een Nederlands bammetje zijn met alles wat je daarbij nodig hebt. Einde middag nog een snackje tussendoor en dan avondeten. Overigens proberen wij dat met zoveel mogelijk volkoren producten en producten als zilvervliesrijst te doen.

Kleuter

Als je geluk hebt, houden ze van alles. Dat gaat bij ons tot nu toe redelijk goed. En dan wordt het pas echt leuk. Samen koken en kruiden en specerijen ontdekken. Vooral niet pushen. Laat ze zelf ontdekken en keuzes maken, met een beetje tips en aanbevelingen. Dan glijdt er wellicht zelfs een oester of escargot in op driejarige leeftijd.

Bekijk hier nog meer tips van sterrenkok Joris Bijdendijk. Ook een vraag? Mail naar joris@parool.nl.

Meer over