Aldus

Jongeren vertellen over hun depressie op tentoonstelling in het Vondelpark

In het Vondelpark vertellen jongeren via displays over hun depressie. Mirjam Bekker-Stoop (53), maker van de tentoonstelling, licht toe.

Noor Lagendijk
Een van de foto's uit het project Open over depressiviteit. Beeld  Linelle Deunk voor Stichting Open Mind
Een van de foto's uit het project Open over depressiviteit.Beeld Linelle Deunk voor Stichting Open Mind

Hoe ziet de tentoonstelling Open over depressiviteit eruit?

“Het begint bij restaurant Vondelpark3. Rond de vijver staan 16 displays die de verhalen weergeven van jonge mensen met depressie. Elk display toont een groot zwart-wit portret, gemaakt door fotogaaf Linelle Deunk, met daaronder het verhaal.”

Wie zijn deze jongeren?

“Het zijn jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar, die gediagnosticeerd zijn met een depressie. Het is bekend dat hoe sneller we een depressie vaststellen, des te beter iemand kan worden geholpen. Juist daarom hebben we gekozen voor jonge mensen om hun verhaal te vertellen.”

Uw dochters verhaal zit daar ook bij.

“Mijn dochter is nooit opgenomen geweest, maar heeft wel behoorlijk met depressie moeten vechten. Het rare is eigenlijk dat wanneer het jouw kind overkomt, je niet zo veel woorden geeft aan hoe zwaar het is. Het is gewoon zoals het is; daar moeten we met z’n allen doorheen.”

Is dat voor u niet spannend; haar ­verhaal open en bloot?

“Ik ben zo trots op haar. We moeten niet vergeten dat depressie ontzettend veel verschijningsvormen kent. Bij de een duikt het op in tijden van studiestress en bij de ander is het al latent aanwezig vanaf het achtste levensjaar. Deze verhalen bieden juist hoop, door de openheid van de jongeren. Het zijn allemaal vechters, die er sterker door zijn geworden.”

Dat is ook het doel van de expositie; open zijn over depressiviteit.

“Een op de vijf jongeren kampt met depressie, maar hoeveel ken jij er die daar open over zijn? Er rust zeker een taboe op. Ik hoop dat bijvoorbeeld ouders en leraren de verhalen lezen. Alleen luisteren kan al helpen.”

Meer over