PlusFilm

John Wick Chapter 3 komt gierend uit de startblokken

John Wick zoals John Wick hoort te zijn. Het derde hoofdstuk van de actieserie is alles en meer wat je hoopt van een John Wick film.

Bart van der Put
- Beeld Independent Films
-Beeld Independent Films

Een goed begin is het halve werk: het derde hoofdstuk van de John Wick­serie opent met een explosieve ­ouverture die de boeken in kan als het hoogtepunt van de trilogie. De beste huurmoordenaar van de wereld kreeg aan het einde van het voorgaande deel weer eens een doodvonnis, waardoor het nieuwe deel gierend uit de startblokken komt. Het verhaaltje blijft een kapstok voor de actiescènes, waarin voormalig stuntman annex regisseur van de ­serie, Chad Stahelski, zich naar hartenlust uitleeft.

John Wick Chapter 3: Parabellum

Regie Chad Stahelski
Met Keanu Reeves, Halle Berry, Asia Kate Dillon
Te zien in Arena, City, De Munt, Studio K

De inspiratie voor de ouverture lijkt aan het werk van de Chinese superster Jackie Chan te zijn ontleend: er worden drie lang uitgesponnen ­gevechten tussen Keanu Reeves en diens vijanden aaneengeknoopt, waarbij de locatie drie keer de ­gevechtshandeling dicteert. Wick vecht in de New York Public Library tegen een boomlange Slavische bruut, waarbij een kloeke Russische verhalenbundel uit de 19de eeuw als moordwapen wordt benut. Daarna strijdt Wick in een winkel voor antiek wapentuig tegen Aziatisch geboefte, waarbij elke gesneuvelde vitrine wordt geplunderd: de messen, zwaarden en hakbijlen vliegen ons om de oren. Dan moet de knokpartij in de manege nog komen.

Met die ongekend enerverende drietrapsraket heeft John Wick Chapter 3: Parabellum een eerste half uur om in te lijsten. Daarna is de koek niet helemaal op, want bij een uitstapje naar Casablanca maakt Halle Berry met twee bijtgrage herdershonden een sterrenentree in de serie en ook dat levert een geweldige actiescène op. Berry is niet de enige nieuwkomer van naam: Anjelica Huston haalt als de onderwereld­tsarina van Wit-Rusland met dodelijke blikken uit in een opulent hoofdkwartier, dat met onthoofdingen van Caravaggio is gedecoreerd. In de ­wereld van John Wick kijkt niemand daarvan op.

Meer over