PlusMijn Amsterdam

Jeugdjournaal-presentatrice Milou Stoop: ‘Voor kinderen is Amsterdam één groot paradijs’

Na zes jaar als verslaggever presenteert Milou Stoop (34) sinds september ook de ochtendeditie van het NOS Jeugdjournaal. Ze is verliefd op Borneo-eiland en is groot fan van De Kas – al heeft ze er nog nooit gegeten.

San van de Ven
‘Kinderen die door het dolle heen vanaf de steiger voor ons huis in het water plonzen; dat is echt het beste geluid ooit.’ Beeld Nina Schollaardt
‘Kinderen die door het dolle heen vanaf de steiger voor ons huis in het water plonzen; dat is echt het beste geluid ooit.’Beeld Nina Schollaardt

Eerste keer in Amsterdam

“De keren dat ik hier als kind ben geweest, ­hebben niet bijster veel indruk gemaakt. Echt levendig is mijn herinnering aan de keer dat ik naar mijn stageplek bij MTV Networks ging, rond mijn achttiende. Met de trein van Zevenbergen naar CS en dan met het pontje naar de NDSM-werf. Ik voelde me een wereldburger en dacht: nu begint mijn echte leven, ik ontstijg dat saaie dorp waar ik vandaan kom. Het gesprek ging supergoed, ik kreeg de stage en ik zwééfde helemaal op de terugweg. Maar om het verhaal zielig te eindigen: op de roltrappen van Rotterdam ­Centraal werd mijn nieuwe iPod geript.”

Buurt

“Ik ben verliefd op Borneo-eiland, waar we sinds vijf jaar wonen. Vooral in de zomer; als ik op mijn balkon zit, met het zonnetje hoog in de lucht, en dan dat geluid van ­kinderen die door het dolle heen vanaf de steiger voor ons huis in het water plonzen. Echt, dat is het beste geluid ooit.”

Lekkerste broodje

“Bij Thull’s Deli, wat eerst Oceaan Deli heette. Hun broodje caprese is heel lekker en rijk belegd. Niet dat geouwehoer van één lullig plakje tomaat en één schijfje mozzarella, maar dikke chunks, alles vers en veel pesto. Het is wel vrij duur, 9 euro, maar hé, soms betaal je dat ook voor een mátig broodje.”

Thull's Deli op de C. van Eesterenlaan op IJburg. Beeld Nina Schollaardt
Thull's Deli op de C. van Eesterenlaan op IJburg.Beeld Nina Schollaardt

Mooiste herinnering

“Mijn man en ik leerden elkaar kennen in Tilburg en zijn al bijna twaalf jaar bij elkaar. Toen we samen naar Amsterdam verhuisden, in 2014, woonden we een paar jaar antikraak. Eerst op de Nieuwezijds Voorburgwal en later op het Rokin. Aan die tijd koester ik heel warme herinneringen. Geen verplichtingen, we dachten nog dat we later een huis konden kopen en woonden zo groot dat we letterlijk konden fietsen in de woonkamer. Maar na drie jaar werden we er gek van dat we geen plinten hadden en dat de muizen ons ’s avonds aankeken. Het dieptepunt was een men­selijke drol in ons portiekje. Toen wisten we: dit hoofdstuk is nu voorbij.”

Restaurant

“De Kas. Ik ga spontaan kwijlen als ik aan hun tapioca met selderijdip denk, zó lekker. Ik kwam er een keer voor een reportage van het Jeugdjournaal. ‘We herkennen je helemaal niet,’ zeiden de chefs toen ik zei dat het mijn lievelingsrestaurant was. Dat klopt, want ik heb er nog nooit gegeten. Ik ken het alleen van de maaltijdboxen die we vaak bestelden tijdens de vorige lockdown.”

Restaurant De Kas. Beeld Nina Schollaardt
Restaurant De Kas.Beeld Nina Schollaardt

Bioscoop

“Eigenlijk Tuschinski, omdat het zo heerlijk potsierlijk is. Maar ik kom ook graag bij FC Hyena. Alleen al omdat je er met het pontje heen gaat en er kunt borrelen; supergezellig. En ook omdat je in de zaal het geluid van de zaal ernaast hoort. Op de een of andere manier vind ik dat niet irritant, maar juist charmant. Daarbij vind ik het megasympathiek dat ze de filmochtend Scream hebben, voor ouders met een baby die toch naar de film willen.”

Amsterdam voor kinderen

“Ik merk dat veel mensen van buiten de stad, uit Brabant en zo, niet begrijpen dat ik met mijn kind in Amsterdam wil blijven wonen. Ze zeggen: je woont klein, hebt geen tuin, het is er gevaarlijk... Maar als je door een kinderbril gaat kijken, is Amsterdam juist één groot paradijs! Je woont hier inderdaad kleiner, maar je leeft ook veel meer buiten. Als ik ga fietsen met mijn zoontje van twee voorop, kom ik overal speeltuintjes tegen. En dan zijn er nog ­verstopte parels zoals Jeugdland. Met klimtoestellen, een blotevoetenpad, waterpartijen en overal pallets om iets van te timmeren. Een fantastisch soort festivalterrein, maar dan voor kinderen.”

Jeugdland op de Valentijnkade. Beeld Nina Schollaardt
Jeugdland op de Valentijnkade.Beeld Nina Schollaardt

Brug

“De twee stalen rode bruggen in mijn hood. De Hoge Brug is een supermooi gestroomlijnd architectonisch kunstwerk met traptreden. Niet geschikt voor fietsers dus. De lage brug is eigenlijk ook bedoeld voor voetgangers, maar wat doet iedereen? Zo heerlijk Amsterdams elke ochtend z’n fiets door de poortjes rammen. Ik vind het heel leuk dat we met z’n allen geaccepteerd hebben: dit mogen wij. ”

Rijp voor de sloop

“In een paar jaar tijd is Cruquiuseiland, waar wij op uitkijken, volgestampt met woningen voor voornamelijk miljonairs. Het is al bijna niet meer mogelijk om met een normaal loon in Amsterdam te wonen, dus zien hoe die exorbitant dure appartementen worden gebouwd, doet gewoon pijn.”

Meer over