PlusAldus

Je lijkt wel een cactus! Podcast ontvangt zijn gasten in de Hortus

In de podcast Riedels & Gaffels wordt met Amsterdammers gesproken tussen de planten in de Hortus. Sammie van den Broek (24) vertelt.

Tom Grosfeld
“We gaan toch niet naar de cactusruimte, hè?” Beeld Getty Images
“We gaan toch niet naar de cactusruimte, hè?”Beeld Getty Images

Wat exotisch.

“Ja, interviews afnemen in de Hortus. Het leuke is dat daar vrijwillige experts werken die veel weten over specifieke planten. Youssra (Oulad Messaoud, red.) en ik maken een beschrijving van de gast, en aan de hand daarvan kiezen zij een plant die daar op lijkt. Het gesprek begint dan bij die plant.”

Wat heeft die plant ermee te maken?

“Je hebt snel vooroordelen over iemand. Daarom dachten wij: via die planten, die net als mensen unieke karaktereigenschappen hebben zoals stoer, onzeker, eerlijk, trouw, leidinggevend en eigenwijs, geven we onze vooroordelen over de gast bloot. En dan kijken we of het klopt.”

Hoe kwam je op dit idee?

“Ik fietste langs de Hortus. Het idee heeft een jaar of twee gebroeid in mijn hoofd. Ik dacht: die planten lijken volgens mij best op mensen.”

Je wist dus dat planten een eigen karakter hebben?

“Ik dacht het. Ik mailde de Hortus, en die experts dachten er hetzelfde over. Ze wilden graag meewerken.”

De eerste aflevering met Nadia Bouras staat net online.

“Ja, ze zei nog: we gaan toch niet naar de cactusruimte hè? En ja hoor, daar stonden we dan, een minuut later. De cactus paste bij haar door hele andere dingen dan zij in eerste instantie dacht. Ze was dus eerst wat teleurgesteld, maar aan het einde van de aflevering snapte ze het.”

En daarna gaat het over vooroordelen?

“Alleen in het begin. Daarna verplaatsen we ons naar de palmenkas voor een persoonlijk interview. Het thema vooroordelen is een beetje de rode draad, maar we laten het niet geforceerd terugkomen.”

Meer over