PlusInterview

JB Meijers zei tegen Barry Hay: ‘Fok iedereen, we gaan easylistening maken’

null Beeld Laura Besch
Beeld Laura Besch

Het moest een soloplaat worden, maar op For You Baby prijken de namen van Barry Hay (71) én JB Meijers (47). ‘Iedereen loopt te schreeuwen dat dit echt repertoire voor een theatertour is.’

Peter van Brummelen

Voor JB Meijers was Golden Earring de eerste band die hij zag optreden. Hij was een jaar of tien en woonde in Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. “Ze stonden in sporthal Den Dullaert. Eigenlijk mocht ik niet van thuis. Mijn vader had van iemand van de organisatie gehoord dat de groep een fles whisky in de kleedkamer had geëist. En de Hells Angels zouden ook weleens kunnen komen. Nou ja, ik was erbij en het was geweldig, héél indrukwekkend.”

Kan Barry Hay zich heel toevallig iets herinneren van dat optreden in Hulst, vroeg in de jaren tachtig? De zanger schudt meewarig het hoofd: “Welnee, die fles whisky was voor mij.”

Na enig gepeins: “Er staat me bij dat we later in Hulst ­weleens hebben opgetreden in een theater.”

JBM, enthousiast: “Dat theater zit ook in Den Dullaert! En de bibliotheek. Het is een multifunctioneel ­centrum.”

Plattelandsjongen JB Meijers woont al jaren in Amsterdam. Barry Hay verhuisde inmiddels ook alweer een flink aantal jaren geleden van Den Haag naar Amsterdam, maar brengt het grootste deel van zijn tijd door op Curaçao, of zoals hij zelf meestal zegt: het eiland. De twee waren ­elkaar al eens tegengekomen, maar zijn sinds Barry Hay in 2017 te gast was in het tv-programma Ilse’s veranda goed ­bevriend.

Easylisteningplaat

Kan Hay zich nog herinneren wanneer hij voor het eerst hoorde van multi-instrumentalist en producer JB ­Meijers? “Ja, De Dijk speelde op het eiland en mij bereikte de vraag of JB een gitaar van me kon lenen. JB? Iedereen leek hem te kennen, maar ik had geen idee.”

JBM: “Fok!’

BH: “Maar het is goed gekomen, toch? Eerst zaten we ­samen in de De Vrienden van Amstel, toen kwam dat ding met Ilse.”

In Ilse’s veranda ontving zangeres Ilse DeLange Nederlandse muzikale gasten in het Amerikaanse Nashville. Met Barry Hay zong ze een akoestische versie van de ­Earringhit Radar Love. JB Meijers, Ilses muzikale partner in The Common Linnets, verzorgde de begeleiding.

Het bracht platenmaatschappij Universal op het idee van een duettenplaat waarop Barry Hay met een een hele serie gasten covers van bekende popnummers zou zingen. Het resultaat is For You Baby. Een duettenplaat is het niet, een soloalbum van Barry Hay evenmin. Nadrukkelijk wordt For You Baby aan de man gebracht als een album van hem én JB Meijers. Er staan covers op van bekende popsongs, dat wel.

BH: “Meteen toen Universal met dat idee voor een duettenplaat kwam, heb ik gezegd: ‘Dan wil ik die met JB ­maken.’ Ik dacht: die kan goed spelen, hij kan ook produceren, dus dat neemt mij een hoop werk uit handen, haha. Wij aan de slag in de studio. Hoe het gegaan is, weet ik ook niet meer zo goed, maar dat duetten­idee is vervlogen. En bij wat we daarna deden, was de inbreng van JB zo groot dat ik onze beider namen op de hoes wilde. Het zou onzin zijn dit een soloplaat te noemen.”

JB: “Van mij had het gemogen. En dat is geen valse ­bescheidenheid, of zo. Ik zou denken dat het commercieel veel slimmer is om alleen jouw kop en jouw naam op de hoes te zetten, maar wat weet ik ervan?”

Op Song For You buigen Hay en Meijers zich over songs van artiesten en groepen als The Velvet Underground, Dr. John, Elvis Presley, Bruce Springsteen en Bob Dylan. De liedjes krijgen opvallend relaxte uitvoeringen met vaak een licht latinaccent. Barry Hay klinkt als zanger beduidend anders dan we gewend zijn.

“JB heeft me min of meer verboden te zingen zoals ik in de Golden Earring doe,” zegt hij. “De muziek van de ­Earring is een grote krachtmeting. Dit is heel wat anders.”

JBM: “Wat zou het voor zin hebben een rockplaat te ­maken? Barry zit al in de Earring, heeft daarnaast ook nog eens zijn Flying V Formation, ook een rockgroep. Ik zei ­tegen Barry: ‘Fok iedereen, we gaan een easylisteningplaat maken!’ Nou ja, een soort van easylisteningplaat.”

Geen popmuzikant in Nederland die zoveel instrumenten bespeelt als JB Meijers. Zingen kan hij ook, maar op For You Baby beperkt hij zich tot koortjes en tweede stemmen. Het enige duet dat de plaat wel haalde, het vooral van Linda Ronstadt bekende Blue Bayou, zingt Barry Hay ­samen met Danny Vera. JB Meijers zit er niet mee: “Ik vind het leuk om te zingen, maar ik heb een bepaald geluid. Soms werkt het, soms niet. En ik ben de eerste om te zeggen: hier werkt het niet.”

Als instrumentalist leeft hij zich uit op For You Baby. Op gitaar natuurlijk, zijn hoofdinstrument, maar ook op bas, toetsen, cello, drums en percussie. En ach, de blaaspartijen neemt hij ook maar voor zijn rekening.

Hay, als een trotse vader: “Zat ie in de studio gewoon tuba te spelen! En trombone toch ook?”

JBM: “En flügelhorn en trompet.”

Barry Hay speelt op For You Baby, zo leert de hoes, tubular bells. “Ja, daar ben ik héél goed in. JB had zo’n rek met bellen en hamers. Ik ben er zo hard op tekeer gegaan dat er nog maar één bel over is.”

JB Meijers (r) over zijn vriendschap met Barry Hay: ‘We houden allebei van whisky.’   Beeld Laura Besch
JB Meijers (r) over zijn vriendschap met Barry Hay: ‘We houden allebei van whisky.’Beeld Laura Besch

Wat bindt de twee vrienden, behalve de muziek? “We hebben een heel grote deelverzameling,” zegt JB Meijers.

BH: “We houden allebei van lekker eten, en drinken daar ook graag iets bij.”

JBM: “We houden van whisky.”

BH: “En van gezelligheid.”

JBM: “Met zonnebrillen hebben we allebei ook wat.”

Ze zijn wel van een heel andere generatie, speelt dat nooit een rol? “Nou, ik ben ook de jongste niet meer, hoor,” zegt JB Meijers. “Tot een paar jaar geleden was ik overal altijd de jongste. Nu word ik ook vijftig. Maar ik weiger op te groeien. Godzijdank hoeft dat ook niet in deze business. Het is wel een schrikbeeld dat er nog eens iemand aanbelt die zegt: ‘Meijers, meekomen, het is afgelopen met spelen, naar de mijnen jij!’ Ik heb voor mijn gevoel nooit een fuck hoeven te doen, terwijl ik me helemaal de tyfus werk. En ik ga ook nog altijd op stap: naar clubs, naar concerten.”

Barry Hay zegt het tegenwoordig toch wel wat rustiger aan te doen. “Zeker in Amsterdam. Als ik in Nederland ben, is dat meestal omdat ik moet optreden met de ­Earring. Dan ga ik de avond ervoor niet naar een concert in Paradiso om vervolgens met vrienden door te zakken in De Koe. Dat kan ik gewoon niet maken. Niet tegenover het ­publiek, niet tegenover de band, niet tegenover mezelf. In de Earring nemen we optreden heel serieus. We vinden het ook nog altijd echt heel leuk om te doen. Zaterdag staan we in Ahoy. Misschien dat andere bands van onze leeftijd daar dan toch een beetje nerveus of ongerust over zijn, maar wij niet. We kunnen eigenlijk niet wachten tot we het podium op mogen. Als een hond die los mag. Hoppa, rock-’n-roll!”

Wat doet Hay om zijn conditie op peil te houden? “Hier komt het er niet van, maar op het eiland ga ik zo’n vier, vijf keer per week naar de sportschool. En dan ga ik drie keer echt heel diep met met een personal trainer. Een Antilliaanse gozer, heel gespierd. Dat is echt bootcamp, weet je wel. Af en toe zeg ik: “Sandy, doe effe gewoon, man, ik ben 71, weet je nog?’ Maar elke keer trekt hij me door een punt heen waar ik nooit doorheen dacht te komen.”

Komt JB Meijers ook zo vaak in de sportschool? “Ik kwám er. Als ik aan het toeren ben, duik in een hotel meestal wel de gym in, thuis komt het er niet van. Maar ik ben wel heel beweeglijk. Ik loop en fiets heel veel.”

BH: “Als hij in de studio moet zijn, fietst hij gewoon op en neer tussen Amsterdam en Hilversum, die idioot.”

Op Curaçao is het veel makkelijker in conditie te blijven dan in Amsterdam, vindt Hay: “Man, dat weer hier in de herfst. Als ik ’s ochtends naar buiten kijk, denk ik meteen: fuck, ik duik weer onder de dekens. Kennen jullie dat, dat je vroeger naar school moest en dan de kat bij de kachel zag liggen? Dat kutbeest draaide zich nog een keer lekker om en jij kon de kou in. Verschrikkelijk.”

JBM: “O ja. Ik kan ook helemaal niet tegen kutweer. Ik heb echt last van winterdepressies.”

Hay, rechtstreeks tegen de verslaggever: “Hoor je het? JB komt langzaam maar zeker ook de kant van het ­eiland op.”

Theatertour

Volgen er op de release van For You Baby geen gezamenlijke optredens? In concertagenda’s is er niets over te ­vinden.

JBM: “Iedereen loopt te schreeuwen dat dit echt repertoire voor een theatertournee is. En daar hebben ze gelijk in, zou ik denken.”

Met een gespeeld zeurderig stemmetje: “Maar meneer Barry Hay heeft een probleem met de airco in de Nederlandse theaters.”

BH: “Met de Earring hebben we in theaters gestaan. Ik vind het raar, zo’n zittend publiek, maar met deze muziek zou het kunnen. Jaren geleden hebben ze in Nederland een wet aangenomen dat het in theaters niet warmer mag worden dan 18,5 graden, of zo. Wordt het toch warmer, dan begint er meteen zo’n airco te blazen die altijd net boven de bühne hangt. Als zanger kun je je werk toch niet doen in die kou? Ik heb geprobeerd het op te lossen met een kacheltje bij mijn voeten. Dat is comfortabel, maar ­alleen in een straal van één meter. Doe je één stap opzij, dan is het of je de poolnacht in stapt.”

Het gezamenlijke album For you baby van Barry Hay en JB ­Meijers verschijnt vrijdag 15 november.

Meer over