Jazz: Tineke Postma - The Traveller ****

In de VS was onlangs de laatste aflevering van Icons among us te zien, een tv-serie over jazzgrootheden van het moment. Wynton Marsalis kwam aan bod, de grote wegbereiders Herbie Hancock en Wayne Shorter natuurlijk, Jamie Cullum, Dianne Reeves en ... Tineke Postma.

In Nederland is de dertigjarige altsaxofoniste dit jaar door het North Sea Jazz Festival genomineerd voor de Paul Acket Award. Hoe dan ook, met haar vierde album The traveller, bewijst Postma dat zij als componist en instrumentalist de status 'veelbelovend' definitief is ontstegen.

Ze geeft met strakke hand leiding aan Terri Lyne Carrington (ook drumster bij Herbie Hancock), bassist Scott Colley, toetsenist Geri Allen en gastvocalist Anne Chris.

De melodieën, ritmes en improvisaties klinken dwingend. Postma gaat in dialoog met zichzelf, verschillende saxpartijen zijn over elkaar opgenomen. Ze zoekt met haar bandleden naar de grens tussen schoonheid en experiment. En ze gaat in dialoog met haar helden Wayne Shorter, John Coltrane en Cannonball Adderley, die onmiskenbaar een stempel op haar spel hebben gedrukt. (MAARTJE DEN BREEJEN) (T2 Music Publishing)

www.tinekepostma.com
www.myspace.com

null Beeld
Meer over