Jazz: Roy Hargrove - Emergence ****

Trompettist Roy Hargrove wordt dit jaar veertig, maar geldt al als een veteraan in de Amerikaanse jazzscene. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat hij op zijn twintigste al zijn eerste album uitbracht.
De Texaan werkt sinds een paar jaar aan de ontwikkeling van repertoire en arrangementen voor zijn negentienkoppige bigband.

Zijn doel is tweeledig. Hargrove wil aanstormende jonge collega's de mogelijkheid geven in een grote formatie te spelen. En hij wil zich graag aansluiten bij het rijtje van grote orkestleiders als Duke Ellington, Count Basie, Charles Mingus en Dizzy Gillespie.

Hargroves bigband heeft inmiddels aardig wat ervaring. En nu is er een album, Emergence, waarop is te horen hoeveel talent Hargrove bij elkaar heeft gebracht. Achter de piano zit bijvoorbeeld Gerarld Clayton, die met zijn ontspannen spel het orkest los masseert. Klonk Hargroves trompetspel nog wel eens schreeuwerig, op Emergence produceren hij en zijn bigband een warm, soepel en evenwichtig geluid.

Het repertoire is uitstekend opgebouwd. Na de mooie ingetogen uitvoering van My funny Valentine, volgt de uitgelaten latinstandard Mambo for Roy en daarna het spannende Requiem, een eerbetoon aan John Coltrane. (MAARTJE DEN BREEJEN)
(UNIVERSAL/Emancy)

null Beeld
Meer over