PlusKorreltje zout

Is kruidenthee drinken tijdens je zwangerschap gevaarlijk?

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: mag je bepaalde theesoorten niet drinken als je zwanger bent?

Jari Goedegebuure

Oppassen met bepaalde producten als je in verwachting bent, hoort erbij. Oneerlijk: wé zijn zwanger, maar de vader in spe kan wél gewoon een biertje (met alcohol) drinken en een halfzacht eitje of rauwe zalm eten, terwijl de aanstaande moeder dat allemaal beter kan laten staan.

Minder ingrijpend (voor de meesten tenminste), maar des te ver­rassender: ook met kruidenthee moet je oppassen als je zwanger bent. Naast wat wij zwarte thee noemen – gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant – zijn er talloze varianten kruidenthee: met vruchten, met specerijen... Het voor de theeleut goede nieuws is dat de waarschuwing lang niet geldt voor alle soorten. De mateloos populaire gember- en muntthee kun je bijvoorbeeld gewoon drinken.

Waar moet je dan mee uitkijken? Allereerst: thee met zoethout en de sterrenmixvariant. Daarin zit glycyrrhizine, een stofje dat de bloeddruk kan verhogen. “Als je zwanger bent, moet je daar sowieso goed op letten,” aldus Wieke van der Vossen, voedselveiligheidexpert bij het Voedingscentrum. “Neem daar maximaal één of twee kopjes per dag van. En als je al last hebt van een hoge bloeddruk kun je het beter helemaal niet drinken.”

Dan zijn er nog theeën op basis van venkel, anijs of kaneel. Vanwege bepaalde plantengifstoffen kan iemand die zwanger is daar beter voorzichtig mee zijn. “Het gaat om aromastoffen die in geconcentreerde vorm kankerverwekkend zijn en leverschade kunnen veroorzaken,” zegt Van der Vossen. “Voor een volwassene is deze thee niet gevaarlijk, want het is pas schadelijk als je er heel veel van binnenkrijgt. Maar een baby krijgt met zijn lage gewicht relatief veel meer binnen.”

Moet je je zorgen maken als je toch een keer kaneelthee hebt gedronken? “Nee hoor, dat is niet nodig, maar uit voorzorg kun je het beter niet doen.”

Lees ook eerdere afleveringen van deze rubriek: Fabels en feiten over ons eten & drinken.

Meer over