Aldus

Is een dagje grind sorteren zinloos of juist zinvol?

Willem Dieleman (34) organiseert woensdag de Dag van de zinloze dagbesteding bij Stelcon Beach op de NDSM-werf.

Tom Grosfeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U gaat grind sorteren.

“Ja. Meer kan ik er niet van maken.”

Waarom?

“Het is een onmogelijk, absurd project, het doel ervan is ver te zoeken. Maar in de doelloosheid zit veel kracht. Er zijn geen managers die dingen naar je roepen, geen targets die gehaald moeten worden. Je hebt alle ruimte om te doen, te zijn.”

Klinkt inderdaad zinloos.

“Er komt meer uit dan je denkt. Veel mensen worden zinloos voor de maatschappij genoemd. Of ze hebben werk dat anderen als zinloos bestempelen. Door van negen tot vijf in de kantoortuin grind te sorteren, komen er veel dingen bij je los. Intrinsieke motivatie. Gedachten over dingen die je belangrijk vindt.”

Staan mensen daarvoor open?

“Iedereen reageert anders, ik heb al proefgedraaid. Sommigen vinden het zo onzinnig dat ze er niet aan ­beginnen, of halverwege stoppen. Scholieren zagen allerlei maatschappelijke problemen, er lagen meer witte dan zwarte steentjes, en die waren dominant. Iedereen geeft er een eigen betekenis aan. Schijnbare doelloosheid heeft dus toch een functie.”

Dat is wel een paradox.

“Zeker. De Dag van de zinloze dag­besteding is juist zinvol. Het stelt aan de kaak wat zinvol en zinloos is, en ­illustreert hoe dun die grens is.”

Heeft u er ook wat van geleerd?

“Ik was al vrij doelloos bezig. Dus het is meer een extra bevestiging dat ik op de goede weg was.”

Hoe gaat u dit project vormgeven?

“Ik ga hier een heel kantoorachtig rapport over schrijven, doorspekt met managerstaal. Er komt ook een powerpointpresentatie. Het wordt allemaal, kortom, enorm ­nuttig.”

Meer over