Aldus

Is donkere materie hetzelfde als het zwarte gat?

Sterrenkundig journalist Govert Schilling (65) sprak een hoorcollege in over donkere materie, want dat is het grootste raadsel in de astronomie.

Dylan van Eijkeren
null Beeld

Is donkere materie hetzelfde als het zwarte gat?

“Nee, daarover bestaat wel bij meer mensen verwarring, want je kunt ze allebei niet zien. Maar zwarte gaten vormen niet de oplossing voor het grote raadsel van de donkere materie.”

Wat is dat raadsel dan?

“Het verschil van een schatting op zicht over het gewicht van het heelal en het heelal wegen op basis van de zwaartekracht, daar bestaat een enorm verschil tussen. Het is een beetje alsof je een meneer die je schat op 80 kilo op een weegschaal zet, en die blijkt dan 600 kilo te wegen. Conclusie: er moet dus donkere materie zijn, iets wat we niet kunnen zien.”

Moet ik bang zijn van donkere materie?

“Gelukkig niet, het kan ons bestaan op aarde niet bedreigen. Het is puur interessant, een groot raadsel. Waarschijnlijk bestaat donkere materie uit deeltjes waarvan we het bestaan nog niet kennen.”

Waar kan ik uw hoorcollege het best beluisteren? Voor het slapengaan in mijn bed of op een zonnig Spaans strandje?

“Als ik mocht kiezen, zou ik zeggen: op vakantie, ’s nachts voor je tent, liggend op het gras, starend naar dat onmetelijke heelal, wetende dat er nog veel meer is waarvan we niet eens weten wat het is.”

Behalve dan planetoïde 10986, Govert, naar u vernoemd. Wat een eer.

“Heel leuk, ja, maar er zijn wel een miljoen planetoïden en die moeten allemaal een naam hebben. Ik weet ook niet hoe Govert eruitziet, ik heb ’m nog nooit gezien. Ik weet alleen dat hij een kilometer of vijf in doorsnee is.”

Meer over