PlusExpositie

Inkijkje in het voortdurende conflict tussen een broer en een zus

Wekelijks licht de redactie van Het Parool een bijzondere expositie of een fotoboek uit. Deze keer: We Can’t Live – Without Each Other van de Poolse fotografe Karolina Wojtas.

Jan Pieter Ekker
null Beeld Karolina Wojtas / courtesy Fotogalleri Vasli Souza
Beeld Karolina Wojtas / courtesy Fotogalleri Vasli Souza

Tot haar dertiende was de Poolse Karolina Wojtas (25) enig kind en als het aan haar had gelegen was dat zo gebleven. Als haar ouders over een broertje of zusje begonnen, was haar respons steevast: ‘Ik pak een bijl en zal dat kind doden en opeten.’

Zover kwam het (vooralsnog) niet, maar toen haar broertje werd geboren begon hun strijd. En na twaalf jaar woedt de strijd nog altijd door. Haar project We Can’t Live – Without Each Other geeft een inkijkje in het voortdurende conflict tussen broer en zus. Het gaat er hard aan toe: verstikking met een plastic zak, bijtsporen in een arm, in ogen geprikte vingers.

In 2019 won Wojtas op het fotofestival Unseen de ING Unseen Talent Award met haar krachtige, donkere maar humorvolle visualisatie van de extreme, maar ook wel herkenbare haat-liefdeverhouding tussen broer en zus.

Dit jaar kreeg ze het Florentine Riem Vis Stipendium ter waarde van 10.000 euro, dat jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge kunstenaar om zijn of haar artistieke carrière verder te ontwikkelen. De tentoonstelling in Foam 3h, de expositieruimte van Foam voor jong talent, is ook een uitvloeisel van het stipendium.

Karolina Wojtas: We Can’t Live – Without Each Other. T/m 3 april in Foam 3h, Keizersgracht 609

Meer over