Aldus

In dit genderneutrale kaartspel is de man niet belangrijker dan de vrouw

De heer is bij kaarten altijd belangrijker dan de vrouw. Dat is raar, vond Indy Mellink (23). Daarom maakte ze een gender- en rasneutraal kaartspel.

Tom Grosfeld
null Beeld -
Beeld -

Ik heb je overal al voorbij zien komen.

“Ja, ik had een interview gedaan met een trendwatcher, dat kwam op ­Linkedin, vervolgens belde een verslaggever van het AD en daarna is het overal opgepikt.”

Hoe is het om viral te gaan?

“Best overweldigend. Ik moest wel even wennen. Constant aan de telefoon, berichtjes beantwoorden. Maar ik ben wel heel blij dat mijn idee wordt opgepakt. Er zijn zelfs in Turkije, België en Amerika al nieuws­berichten over verschenen.”

Een genderneutraal kaartspel, dus.

“Ja, in de zomer kaart ik altijd met mijn neefjes en nichtjes. Ik verzin zelf ook kaartspellen. Ik was aan het bedenken hoe ik een spel aan ze ging uitleggen en zei in mijn hoofd: ‘gewoon de standaardregels, heer boven vrouw, vrouw boven boer.’ Ik dacht: wat zeg ik nou? Waarom is dat de norm? En waarom zijn alle personages wit? Ik vond dat er een alternatief moest komen.”

Waarom?

“Niet per se omdat ik vond dat de wereld dat nodig had, maar omdat ik het zelf graag wilde. Ik wil niet aan mijn neefjes en nichtjes, of aan mijn kinderen later, uitleggen dat de vrouw altijd lager is dan de heer.”

Hoe heb je dat opgelost?

“Ik heb de heer, vrouw en boer vervangen door gold, silver en bronze. Zo schrap je de gender- en rassen­factor.”

En nu?

“Door alle aandacht loopt de verkoop goed. Ik had 500 kaartspellen verkocht via mijn webshop (gsb-playingcards.com) en dat is nu verdrievoudigd. Ik zou hier best fulltime mee bezig willen zijn. Het internationaal uitspreiden. Misschien met andere designs. Dream big, hè?”

Meer over