PlusNet open

In de educatieve expositie TechLab vlieg je als een vogel: ‘Je voelt de wind op je gezicht’

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: TechLab.

Anke Hofstra
TechLab. Beeld Nina Schollaardt
TechLab.Beeld Nina Schollaardt

Altijd al willen weten hoe het is om te vliegen? Bij de educatieve expositie TechLab kun je dat eindelijk ontdekken in virtual reality (VR). Hiervoor ga je op je buik op een soort stoel liggen waarin je je armen op mechanische vleugels laat rusten. Door de vleugels te bewegen vlieg je door virtuele landschappen. De stoel beweegt met je mee.

Cansu van Gageldonk (29): “Birdly is een interessante VR-ervaring omdat je je hele lichaam gebruikt. Je voelt wind op je gezicht en beweegt echt als een vogel.”

Zijn dino’s niks voor jou? Je kunt ook tussen de wolkenkrabbers van New York zoeven of door een koraalrif zwemmen als een schildpad.

TechLab draait volledig om robots en artificiële intelligentie. Het Tsjechische softwarebedrijf JetBrains opende deze educatieve galerie om technologie begrijpelijk te maken voor kinderen. “Met robots kun je technologie gemakkelijk uitleggen omdat je direct de reactie van de robot ziet,” zegt Van Gageldonk.

De interactieve ervaring is bedoeld voor families en jongeren tot 18 jaar (een kaartje kost €17,99 voor volwassenen, €15,99 tot 18 jaar, tot 8 jaar is het gratis).

De galerie is strak ingericht in achromatische kleuren. Er zijn negen verschillende ‘stations’ waar je iets kunt ontdekken. Zo kun je schaken tegen een robotarm, uitvinden wat humanoïde robots zijn en muziek maken via artificiële intelligentie. Of een spel spelen waarbij je een stad bevrijdt van smog.

TechLab

Plantage Middenlaan 21
020 2402734

Tips? open@parool.nl.

Meer over