Culinaire trend

Iedereen die een béétje logisch nadenkt is reducetarian

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: reducetarians.

Mara Grimm
null Beeld -
Beeld -

Het is nooit mijn sterkste kant geweest: maat houden. Van maar één koekje bij de thee krijg ik acute uitslag. En dat hele ‘geniet maar drink met mate’ vond ik eigenlijk ook altijd maar calvinistisch gelul. Alleen qua vlees denk ik daar heel anders over, want minder vlees eten is allang geen trend meer, maar gewoon de nieuwe norm.

Nooit meer vlees eten lijkt me weliswaar een briljant idee, maar is met mijn huidige ruggengraat absoluut niet vol te houden – zeker niet zolang er restaurants als Rijsel bestaan die van die verrukkelijke piepkuikens maken, er in Spanje Ibericovarkens rondlopen en mijn zoon elke week vraagt wanneer we eindelijk weer burgers gaan eten bij The Beef Chief in Noord. Toch heb zelfs ik een grens: één keer per week vlees vind ik eigenlijk meer dan genoeg.

Daarin sta ik niet alleen, want het barst tegenwoordig van de reducetarians. Voor wie deze term nog niet voorbij heeft zien komen: reducetarians is een verzamelnaam voor iedereen die minder vlees, vis en dierlijke producten eet. Het gaat dus niet alleen om diehard veganisten of vegetariërs, maar ook om mensen die bewust minderen of – met een vies woord – maathouden. En dat is tegenwoordig iedereen die een béétje logisch nadenkt.

De horeca speelt daar steeds beter op in. Zelfs Loetje heeft vegetarische opties, terwijl je daar volgens mij toch echt alleen maar heen gaat als je zin hebt in een biefstuk. Dat neemt niet weg dat het in te veel restaurants toch nog een beetje behelpen is als je liever een avond plantaardig wilt eten. De tijd dat vegetariërs werden afgescheept met de zoveelste salade geitenkaas mag dan voorbij zijn, nog lang niet alle chefs besteden evenveel aandacht aan groenten als aan vlees of vis. Dat is niet alleen zonde, het is vooral niet meer van deze tijd.

Gelukkig begint 9 maart de derde editie van de Week Zonder Vlees. Die week is er niet alleen voor thuiskoks maar ook voor de restaurants. De organisatie meldde maandag een enorme stijging van het aantal deelnemende restaurants ten opzichte van vorige jaren. Chef-kok Peter Lute opent zelfs een volledig vegetarische pop-up in Muiden met op het menu onder andere spitskool van de barbecue, gepofte knolselderij en dry aged biet. Ook Joris Bijdendijk doet mee, en niet zo’n beetje ook. Zijn restaurant Rijks wordt een week lang volledig vegetarisch. Gerechten als gazpacho van rode kool met blauwe bessen en radijs of knol met selderijdashi en hazelnootmiso moeten zelfs de grootste carnivoor kunnen pleasen.

En nu maar hopen dat het niet bij die ene week blijft en reducetarians voortaan altijd en overal fantastisch kunnen eten. Minder vlees eten is allang geen trend meer, maar gewoon de nieuwe norm.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen.

Mara Grimm Beeld Imke Panhuijzen
Mara GrimmBeeld Imke Panhuijzen
Meer over