PlusUitgelicht

Idfa-winnaars en -publieksfavorieten

Jan Pieter Ekker
Still uit O, verzamelen van eieren in weerwil van de tijd. Beeld
Still uit O, verzamelen van eieren in weerwil van de tijd.

Het zag er even somber uit voor documentairefestival Idfa. Een week voor aanvang leek het kabinet vanwege de oplopende coronacijfers de bioscopen te gaan sluiten en een streep te zetten door evenementen. Wat er toen in 24 uur is veranderd en wie daar verantwoordelijk voor is – daarover zou iemand eens een documentaire moeten maken.

Hoe dan ook: vandaag en morgen zijn er nog tal van prachtige documentaires te zien. In het DeLaMar Theater en Eye worden de winnaars vertoond van de diverse Idfa-awards, die donderdag al bekend zijn gemaakt. Zondag zijn in DeLaMar ook de publieksfavorieten te zien.

Op het programma staat ook nog een groot aantal (Nederlandse) favorieten van de Parool-filmredactie. Four Journeys van de Chinese Amsterdammer Louis Hothothot bijvoorbeeld, waarmee het festival anderhalve week geleden opende. Of Mr. Landsbergis van de Oekraïens-Amsterdamse Sergei Loznitsa, een 4 uur en 20 minuten durend portret van Vytautas Landsbergis, het eerste staatshoofd van de republiek Litouwen na de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1990.

Andere aanraders: Turn Your Body to the Sun van Aliona van der Horst, over het vergeten lot van miljoenen Russische krijgsgevangen uit de Tweede Wereldoorlog, Jason, het laatste deel van Maasja Ooms’ trilogie over de falende jeugdzorg, en O, verzamelen van eieren in weerwil van de tijd van Pim Zwier, een archieffilm over oöloog – eikundige – Max Schönwetter.

Idfa, t/m 28 november,

Meer over