Aldus

Hotelkleding wordt stoel: ‘We wilden onderzoeken of het nog spectaculairder kon’

In de lobby van hotel Jakarta staan stoelen gemaakt van versleten bedrijfskleding. Volgens directeur Nico Evers (53) zit er geen luchtje aan.

null Beeld -
Beeld -

U heeft even aan de stoelen geroken?

“Natuurlijk. Er zit namelijk ook kokskleding in verwerkt en ik was benieuwd of je dat kon ruiken. Maar ik heb geen geurtjes kunnen bespeuren.”

Hoe is dit idee ontstaan?

“Hotel Jakarta is een groen hotel en heeft een duurzaam karakter, zonder afbreuk te doen aan comfort. Daar zijn we trots op. We hebben lang nagedacht over het uniform van ons personeel. Wij zijn van mening dat bedrijfskleding zó lekker moet zitten, dat je het bij thuiskomst eigenlijk niet uit wilt trekken. Dat is gelukt: het Nederlandse designlabel By Rockland heeft voor ons een heel fijne lijn duurzame bedrijfskleding gemaakt, van restpartijen stof. Toen de eerste batch bedrijfskleding versleet, hebben we By Rockland gevraagd mee te denken over een duurzame oplossing. Je kunt wel een poetsdoek van oude kleding maken, maar we wilden onderzoeken of het nog spectaculairder kon.”

Het werden twee stoelen.

“Uiteindelijk kwamen we bij meubelmaker Planq terecht. Zij hebben onze bedrijfskleding getransformeerd tot meubilair. Het zijn twee stoelen geworden. Die schitteren nu in onze lobby.”

Ik zie er geen vlinderdas of keukenschort in de stoelen terug?

“Er zitten per stoel ongeveer zeven tot twaalf kledingstukken in verwerkt: van broeken en gilets tot blouses en koksbuizen – alles is meegenomen. Die zijn vervolgens vervezeld en verwerkt in de zitting en rugleuning.”

Het materiaal van de stoel heeft dus eigenlijk al drie levens gehad. Wat als de stoelen slijten?

“Het zijn stevige stoelen, dus ik denk dat ze het wel lang volhouden. Maar als het nodig is, gaan we weer op zoek naar een manier om ze te kunnen recyclen.”

Dit ruikt naar meer?

“Door het vervelende coronajaar hebben we minder gasten gehad en zijn er dus logischerwijs minder uniformen gedragen. Maar als we weer een batch bedrijfskleding kunnen afschrijven, zou ik stoelen willen laten maken voor in ons personeelsrestaurant. Dan kan het personeel op eigen kleding zitten. Dat is toch geinig?”

Meer over