Recept van de dag

Hongaarse aardappel-paprikastoof

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn
Smulpaap Kleyn Beeld Oof Verschuren
Smulpaap KleynBeeld Oof Verschuren

Woensdag begint Amsterdam Dance Event (ADE) en vullen clubs en festivalterreinen zich weer met elektronische muziek en dansende menigten. Hongerig uitgaanspubliek kan terecht bij foodtrucks en de gebruikelijke fastfoodrestaurants, maar dat zal niet iedereen interesseren: het festival wordt vaak in één adem genoemd met MDMA, de drugs waar je langer op kunt feesten en waardoor je minder honger krijgt. (Dat de pil werd uitgevonden door een Duits farmaceutisch bedrijf in 1912 om het hongergevoel van soldaten in het leger te onderdrukken is overigens een urban myth: men was op zoek naar een potentieel medicijn om bloed te laten stollen).

Dansen en niet-eten is een bekende combinatie. Klassiek-balletdansers mogen niet te veel wegen – de man moet de vrouw kunnen tillen. Denk aan de film Black Swan: broodmagere danseres Nina eet een halve grapefruit voor ze de hele dag gaat repeteren. Maar niet alle beroepsdansers in de geschiedenis hielden zich aan strenge diëten, sommige befaamde danseressen hebben zelfs blijvend hun stempel gedrukt op de internationale gastronomie. Zo werd tijdens een tournee in Australië voor de wereldberoemde Russische ballerina Anna Pavlova in 1926 de pavlova bedacht; het dessert van meringue, slagroom en vers fruit is de laatste jaren weer immens populair.

En toen de Hongaarse ballerina Katinka (zonder achternaam) eind 19de eeuw in het hotel The Grand in Monte Carlo verbleef, werd ze vrienden met de legendarische chef Auguste Escoffier. Ze vertelde hem dat ze zo’n hekel had aan het pellen van rivierkreeftjes en dus creëerde hij le rêve de Katinka voor haar: een mousse van verse wijting, eiwitten en room, met gepelde rivierkreeftjes, plakjes truffel en paprikaroomsaus. Op haar beurt leerde Katinka de chef alle ins en outs van de Hongaarse keuken en wellicht bevat zijn klassieke kookboek Le Guide Culinaire (1903) daarom wel een recept voor Goulash à la Hongroise.

Paprikás krumpli (Hongaarse aardappel-paprikastoof)

Ingrediënten

2 grote uien, in halve ringen
3 knoflooktenen, in plakjes
2 el olijfolie
1 el karwijzaad (of komijn)
1 el paprikapoeder en ½ el gerookt paprikapoeder
2 rode paprika’s en 1 groene, in repen
1 kilo aardappels, geschild en in de lengte in kwarten
2 el tomatenpuree

Bereiding

Een Hongaars gerecht voor Katinka, maar zonder vlees ter ere van een andere beroemde danseres: grondlegster van de moderne dans Isadora Duncan (1877-1927) was vegetariër, net als haar favoriete componist Richard Wagner. Het is lekker vullend door de aardappel en dus een goede stevige bodem voor alle moderne dansers op ADE.

Fruit de ui en knoflook zachtjes in de olie tot ze glazig zijn. Doe de specerijen en paprika’s in de pan en schep goed om. Voeg dan de aardappels, tomatenpuree en zout toe en genoeg water tot de groenten onderstaan. Stoof zachtjes tot de aardappels zacht zijn, in zo’n 20 minuten.

Eet met komkommersla, zoetzure augurken en – als je echt de hele nacht gaat dansen en springen – brood of rijst.

Meer over