Lijstje

Honden uitlaten of de horeca steunen, via deze sites kun je helpen

In barre tijden is hulp nooit ver weg. PS tipt vijf initiatieven.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pretpakketje

Nu het stil is in de stad zijn het vooral de ouderen die een verzetje kunnen gebruiken. Via vrijwilligersbeweging Serve the City worden kaartjes, kindertekeningen en kunstwerkjes ingezameld en naar Amsterdamse ouderen gestuurd. Zorgpersoneel met een goed­bedoeld macaronikunstwerk verblijden kan ook.

Omdat jonge kinderen in afgeschermde moeder-kindhuizen zich in deze tijd stierlijk vervelen, wordt ook opgeroepen pretpakketjes met Donald Ducks, puzzelboekjes en viltstiften samen te stellen.

Kijk op stcamsterdam.nl/corona

Oproephulp

Het Rode Kruis leunt in crisistijd op vrijwilligers, maar doet ook een beroep op hun zogenoemde ready2helpers: burgers die niet per se wekelijks op festivals een EHBO-post bemannen, maar ad hoc willen helpen waar nodig. Het Rode Kruis vraagt hun om de omgeving te ondersteunen bij stress, door buren en familie te bellen en een luisterend oor te bieden. In de toekomst kan de organisatie om meer hulp vragen, bij het ophalen van medicijnen voor zwakkeren bijvoorbeeld.

Kijk op rodekruis.nl/ready2help

Hondje uitlaten

Amsterdamse hulpinstanties hebben zich verenigd in burgerhulpinitiatief Voor elkaar in Amsterdam. Hier worden hulpbehoevenden gekoppeld aan vrijwilligers in de buurt. Mocht iemand een hondje niet meer kunnen of durven uitlaten, dan pakken buurtbewoners dat op. Hulp bij boodschappen of lichamelijke verzorging is ook gewenst. Wie liever niet de deur uitgaat, kan via de organisatie bellen met Amsterdammers die zich alleen voelen en hun ei kwijt willen.

Kijk op voorelkaarinamsterdam.nl

Voor de hamsters

De Voedselbank bekijkt dagelijks of de uitgifte van voedselpakketten door kan gaan, maar houdt ook rekening met een tijdelijke sluiting. De organisatie vraagt vooral om financiële donaties, maar voedsel doneren mag uiteraard ook. Wie per ongeluk tóch werd bevangen door hamstergedrag kan dan vooral houdbare producten brengen naar het distributiecentrum op de Archangelkade 11.

Kijk eerst op amsterdam.voedselbank.org

Goede zaak

Restaurants gaan een onzekere toekomst tegemoet. Om de horeca te ondersteunen kunt u via www.doneren.restaurant een bedrag overmaken naar een Amsterdamse zaak. Was u van plan op vrijdagavond een hamburger te eten bij Brasserie Nel? Dan maakt u het restaurant nu bijvoorbeeld 17 euro over. Is café Kuijper in Oost uw stamkroeg, ook voor een patatje rendang? Dan doneert u 7,95 euro om uw lievelings­horeca te redden.

Kijk op doneren.restaurant

Heeft u juist hulp nodig? Ook dan kunt u met diverse hulpvragen terecht bij bovenstaande initiatieven.

Meer over