Hier is het zwijn dol op

Er was deze week veel te doen over het aantal bioproducten in de supermarkt. Uit de resultaten van een onderzoek dat de Volkskrant publiceerde, blijkt er een recordaantal in de schappen te staan.

Vooral Plus Supermarkten kregen een milieuvriendelijk schouderklopje. Daar zijn gemiddeld 238 producten van onbesproken komaf te vinden. Een filiaal van Plus in Amersfoort had er zelfs bijna duizend in de collectie en zag deze inspanning voor het milieu beloond met de EKO-Award, in het leven geroepen door Milieudefensie en Solidaridad.

Gezien de groeiende populariteit van bioproducten heb ik dit jaar voor de Wijnalmanak 2008 voor het eerst bijgehouden hoeveel biologische wijnen de eindstreep hebben gehaald. Voor de nieuwe editie van 'De beste wijnen onder vijf euro' bleken van de duizend flessen rood, wit of rosé uiteindelijk 37 'organic wine', 'agricultura ecologica' of 'vin issu de raisins l'agriculture biologique' op het etiket te hebben staan.

Ofschoon er nog geen officiële Europese, laat staan mondiale, biologische productiespelregels bestaan, kan de wijndrinker ervan uitgaan dat de druiven voor dergelijke wijn niet behandeld zijn met herbiciden of pesticiden en kunstmestvrij aan de aarde zijn ontfutseld. Bovendien gebruiken biologische wijnboeren hooguit de helft van de 'normale' portie van het onmisbare conserveringsmiddel sulfiet, meestal zelfs minder.

Binnen dit kader kan ik vanuit de Wijnalmanak bij biokampioen Plus van harte de witte Gamma chardonnay 2007 uit Chili aanbevelen en qua rood de Mas du Petit Azegat 2006, een vin de pays des Bouches du Rhône (respectievelijk beloond met één en twee Wijnalmanaksterren). De biokoopjesjagers gaan naar C1000 waar een puike Spaanse tempranillo in de aanbieding is. Voor maar 2,99 euro (in plaats van 3,45) treft u daar volgende week El Bio 2006 uit Navarra (één ster).

Wie zijn biologische producten liever bij de speciaalzaak koopt, belt even met importeur Lovian (0575-54 91 13) om te informeren welke natuurvoedingswinkel in de buurt de Parra 2006 shiraz (één ster) of graciano (drie sterren) uit La Mancha in het assortiment heeft. Ook dit zijn wijnen die onder die magische grens van vijf euro blijven.

Als u uit principe geen wijn onder vijf euro drinkt dan is bijvoorbeeld de Eymann Riesling 2006 een aanrader. Voor de Wijnalmanak kwam hij vanwege zijn prijskaartje van 7,95 niet in aanmerking. Ik kreeg deze Duitser echter een paar weken geleden in mijn glas tijdens een blindproeverij van bio-rieslingwijnen die werd gehouden voor het tv-programma 'Llinke Soep' En zowel presentator Edo Brunnen, de Nederlandse wijnmaker Youp Crétier als ik proefde in deze witte Pfalz de absolute nummer één. En nee, dit is geen halfzacht snoepjeswater -het recept waarmee de Duitsers wereldwijd hun eigen wijnglazen mee hebben ingegooid-, maar een verrukkelijke, verfijnde, elegant en ragzuivere witte, die te koop is bij Organics.

Hebt u echter een wild zwijntje op de kop getikt of staat uw mond meer naar rood? Als u toch bij Organics bent, neem dan een fles 'F' 2006 uit Valencia mee (7,50). Een tinto 'joven' van de monastrell (in Frankrijk ook bekend als mourvèdre) en gemaakt op een in 1771 gesticht familiebedrijf, toen er überhaupt nog geen herbiciden, pesticiden en kunstmest bestonden.

Ik proef een hele hoop waar het zwijn ook dol op moet zijn geweest. Kersen, bramen, aardbeien, zachte zoetigheid, wat specerijen. Voorts negeer ik de clichématige culikletstips op het achteretiket. Bij deze 'F' worden 'barbecue, stoofschotels, paella en pasta's' aanbevolen. Mooi niet. Wild zwijn wordt het. Al zal ik voor de vorm bij de poelier wel even informeren of het hier geen drukjachtslachtoffer betreft. (HAROLD HAMERSMA)

Organics
Cornelis Schuijtstraat 26-28
en Vijzelstraat 129

Meer over