Tips

Hier gaan bekende Pride-gangers deze week naartoe

Pride 2019 duurt negen dagen en behelst veel meer dan de drukbezochte botenparade. Dit zijn de tips van bekende Pride-gangers.

Louis Bollee

Naomie Pieter (29), medeoprichter Black Queer & Trans Resistance NL

Naomie Pieter, Beeld Gerda Dalen
Naomie Pieter,Beeld Gerda Dalen

COC’s Shakespeare Club

“Op het binnenplein van het Amsterdam Museum wordt een festival georganiseerd voor en door de meest gemarginaliseerde lhbt-groepen. Denk bijvoorbeeld aan lhbt’s met ­autisme, aseksuelen en queers met een Centraal-Aziatische achtergrond. Op de grote events, zoals op de Dam, zie je die namelijk niet op het podium. Nieuwkomers in Nederland ­organiseren een modeshow, er is een workshop over aseksualiteit en het Gay Men’s Chorus treedt op.”

Tot en met zondag 4 augustus Amsterdam Museum, Kalverstraat 92

Icon Talk

“Sylvana Simons gaat in gesprek met Lasseindra Ninja, een transactiviste die zich ontfermt over zwarte queerjongeren die hun plekje proberen te vinden. Ik bewonder hen allebei en ik wil weten wat het volgens hen betekent om een uitgesproken zwarte vrouw te zijn. Je krijgt namelijk veel bullshit over je heen, en het is een ondankbare rol.”

Dinsdag 30 juli, 19.30-22.00 uur A’dam The Loft, Overhoeksplein 1

Pon di Pride

“Als zwarte queervrouw voel ik me niet op elk feestje welkom. Op de meeste gayfeesten wordt house gedraaid, en voel ik geen aansluiting. Op dancehallfeestjes voel ik die ­connectie wel, maar moet ik mijn queerness verbergen. Daarom organiseer ik zelf Pon di Pride, een dancehallfeest voor biculturele lhbt’s. Hier wordt geen homofobe of seksistische dancehall gedraaid, en kun je vrij en veilig genieten van de muziek. En als ik hier met een meisje dans, zijn er geen ­heteromannen die van de opwinding om ons heen staan te kwijlen.”

Zaterdag 3 augustus Melkweg, Lijnbaansgracht 234

Majd Mardo (30), acteur

null Beeld Benny Stroet
Beeld Benny Stroet

Geschiedenis Roze Amsterdam

“Iedereen kent de Canal Parade. Die is prachtig én nodig, maar het inhoudelijke programma is deze week veel belangrijker. Het lhbt-activisme lijkt ­namelijk op een laag pitje gezet. Tijdens deze Pride is er een presentatie over de geschiedenis van Roze ­Zaterdag, de demonstratie voor gelijke rechten. ­Activisten die praten over vroeger, dat is Pride. Dát is waarom jongeren nu op een boot kunnen staan.”

Dinsdag 30 juli, 14.00-16.00 uur Verzorgingstehuis Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 125

Expositie Sistaaz of the Castle

“Onder een brug in Zuid-Afrika leven transgenders die van vuilnis prachtige, glamoureuze outfits maken. Ik weet niets mooiers dan mensen die in zo’n heftige leefomgeving zó flamboyant zichzelf zijn dat je er niet omheen kunt. De kracht vinden om in zulke extremen jezelf te accepteren, dat is heroïsch.”

Tot en met zondag 1 september, 10.00-17.00 uur Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573

Queerama en Rafiki

“Als tiener zag ik de Britse dramafilm Beautiful Thing uit 1996, over twee ­verliefde jongens in een grauwe buurt. Oei, in ­Engeland moet je écht niet gay zijn, dacht ik toen. De documentaire Queerama laat zien dat de situatie daar ten goede is veranderd. Ook op dinsdag: de Keniaanse speelfilm Rafiki, over twee ­verliefde, lesbische meisjes. Hun liefde mag daar ­eigenlijk niet bestaan, maar bestaat toch. Het is goed om, tussen het rozekoekhappen door, deze week ook stil te staan bij wat er in de wereld níet mogelijk is.”

Queerama, dinsdag 30 juli, 21.00-23.30 uur, FC Hyena

Rafiki, dinsdag 30 juli, 19.15-21.00 uur, Cinecenter

Andrea van Pol (55), Opium-presentator

null Beeld Hans van der Beek
Beeld Hans van der Beek

Pink Tour

“Tijdens Pride liften grote bedrijven en instanties natuurlijk even mee op de roze golf. Melig dat het Rijksmuseum dat ook doet, en dan met een tour vol sodom en gomorra, en de ­geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. Ik denk dat de heren meer aan hun trekken komen met schilderijen van blote torso’s, maar wie weet wat het Rijks uit het depot haalt?”

Tot en met zondag 4 augustus, 11.00-15.00 uur, €19 Rijksmuseum, Museumstraat 1

Fun home

“Een vrouw ontdekt haar lesbische identiteit en heeft een problematische relatie met haar vader. Dan blijkt papa zelf in de kast te zitten. En dat in musicalvorm. Ik ben normaal niet helemaal van de musical, maar hiervoor wil ik me over mijn kleine aarzeling heen zetten. Ik verheug me erop.”

Tot en met zondag 4 augustus, 20.30 uur, vanaf €10 Internationaal Theater Amsterdam, Leidseplein 26

Viva Frida! An hommage to Frida Kahlo

“Frida Khalo is voor mij een rolmodel, alleen al om die doorlopende wenkbrauw. En een groot kunstenaar. In de GO Gallery brengen dertig kunstenaars, onder wie fotograaf Diana Blok, een ode aan haar. Terecht: ze leefde een eigenzinnig leven en bleef ondanks haar tegenslagen onafhankelijk en portretteerde zichzelf sterk.”

Tot en met zondag 4 augustus, gratis GO Gallery, Marnixstraat 127

Volg alles over Pride 2019 in ons Prideblog.

Meer over