Erik Voermans. Beeld Linda Stulic
Erik Voermans.Beeld Linda Stulic

Het VU-Orkest is al 60 jaar jong en enthousiast

PlusEerste hulp bij klassieke muziek

Erik Voermans

Ze zochten tot voor kort een concertmeester. Altviolisten en contrabassisten zijn nog steeds van harte welkom. Ja, het verloop bij het VU-Orkest is wat groter dan bij, om maar een voorbeeld te noemen, het Concertgebouworkest, waarin musici niet zelden tot hun pensioen blijven zitten en na afloop soms kunnen terugkijken op een carrière in het orkest van veertig jaar of meer.

Zo niet het VU-Orkest. Dat bestaat sinds de oprichting in 1962 uit studenten van de Vrije Universiteit, die na afronding van hun studie uit het orkest verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe aanwas.

In de beginjaren speelden uitsluitend studenten rechten, geneeskunde, natuurkunde en noem maar op mee, maar naarmate de gelederen zich uitbreidden, moest steeds meer een beroep worden gedaan op jonge mensen van buiten de VU. En dus doen al vele jaren ook conservatoriumstudenten mee, wat het niveau van het orkest alleen maar ten goede komt natuurlijk.

In 2012 speelde het VU-Orkest in het kader van zijn vijftigjarig bestaan Eine Alpensinfonie van Richard Strauss, een van de grootst bezette stukken in de muziekliteratuur. De dirigent van destijds, Daan Admiraal, die van 1975 tot aan zijn onverwachte dood op zijn 69ste in 2018 voor het orkest stond, ging geen uitdaging uit de weg. Onbevreesd programmeerde hij lastige symfonieën van Mahler, Stravinky’s Le sacre du printemps en Petroesjka, en de Zevende symfonie van Bruckner.

Ook toerde het orkest door het buitenland, waar het publiek, net als in Nederland trouwens, altijd genoot van het jeugdige enthousiasme, dat vaak zo veel meer ontroert dan technisch superieur, maar vlak professionalisme.

Inmiddels is het VU-Orkest toe aan zijn zestigjarig jubileum. Onder leiding van Admiraals opvolger Arjan Tien, de chef van de Marinierskapel, speelt het in het Concertgebouw Prokofjev en Bernstein en volgende maand een pocketversie van Puccini’s La Bohème in Carré.

VU-Orkest o.l.v. Arjan Tien met werken van Tsoupaki, Strauss, Bernstein en Prokofjev, 15 april, Concertgebouw, 14.15 uur

Meer over