Recept van de dag

Het ultieme stiekeme frietje voor een foodsnob

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie
Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw
Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

Eten en schaamte gaan hand in hand. Mensen die het gevoel hebben dat ze geen frietje mogen eten omdat ze niet hun gewenste lichaam hebben. Gasten die in een restaurant luid verkondigen vegetarisch te zijn en thuis de goedkoopste leverworst op hun brood smeren. En mensen zoals ik die in het openbaar een gezond dieet aanhangen en snacken in het geniep.

Culinair schrijver en filosoof Brillat Savarin zei: vertel me wat je eet en ik vertel je wie je bent. Vandaag de dag zouden er ongetwijfeld veel rechtschapen voedselpersoonlijkheden zijn. Donkergroene types, mensen die graag verkondigen hoe gezond ze leven, en voedselsnobs die zichzelf nog net geen Michelinster overhandigen.

Maar als je kijkt naar wat we echt eten, zijn we vaak een vat vol tegenstrijdigheden. We willen bewuste consumenten zijn, maar wie op de snelweg langs een bekende hamburgerketen komt bedenkt een excuus waarom het nu even niet uitmaakt. We zijn o zo gezond, maar die ene reep verantwoorde chocolade, daar is niks mis mee. En die bevriende voedselsnob ziet ook liever een schaal bitterballen langskomen op een borrel, dan een in elkaar gefriemeld hapje.

Bijna iedereen heeft eetgewoontes waarvoor we ons een beetje schamen. Exemplarisch vind ik een vriend die na zijn werk soms langs de snackbar fietst om een ‘stiekem frietje’ te scoren. Stiekem omdat hij het heimelijk naar binnen werkt, vlak voordat hij thuis voor de avondmaaltijd aanschuift.

Ik heb zelf ook een hele trits guilty pleasures. Een kroket bij de Febo, het leegeten van de zak drop in mijn vaders auto of mijn eigen stiekeme frietje. Na het uitgaan strijk ik graag op het Beukenplein neer bij Toko Domburg voor cassavefriet. Het ultieme stiekeme frietje voor een foodsnob.

Cassavefriet met kruidenzoet en bladselderij

Ingrediënten
1 tl komijn
1/2 gedroogd rood pepertje
rasp van ¼ citroen
600 gram cassave
zonnebloemolie
bladselderij

Bereiding
Rooster het komijnzaad en doe met het pepertje en citroenrasp en een eetlepel grof zeezout in de vijzel. Vijzel tot een fijn zout waarin de kruiden opgaan. Schil 600 gram cassave. Snijd in grove frietachtige stukken en kook in ongeveer 20 minuten gaar.

Cassavefriet is het lekkerst als de cassave bijna uit elkaar valt van de gaarheid. Verhit nu een flinke laag olie in een wok of in de frituur. Bak de cassave goudbruin. Bestrooi naar smaak met het kruidenzout en bewaar wat overblijft voor een volgende keer. Snijd de steeltjes van de bladselderij heel fijn. Doe die over de cassave en serveer als snack.

Meer over