PlusRecept van de dag

Het ideale gerecht voor courgetteliefhebbers

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn
Smulpaap Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren
Smulpaap Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Courgettes koop ik eigenlijk nooit, want ik weet niet goed hoe ik ze lekker moet klaarmaken, zei een vriend laatst. Ik begreep hem wel: courgettes kunnen snel flauw en niksig uitpakken als je ze alleen een beetje bakt; soms gaan ze zelfs een beetje vissig smaken. Grote exemplaren zijn daarbij ook nog waterig, die zijn vooral geschikt voor soep.

Maar lékker klaargemaakte courgettes? O jongens, dat kan ik elke zomerse dag wel eten. Rauw in hele dunne plakjes en geserveerd met wat grofzout, citroensap en -schil en lekkere olijfolie, en misschien ook wat flinters parmezaan. Gestoofd in grote stukken en met verse munt erdoor. In dunne sliertjes geblancheerd, en aangemaakt met ricotta, zwarte peper en basilicum.

Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan, want ik ben dus dol op courgettes. En dan te bedenken dat de groente redelijk nieuw is in Nederland. Pas ruim na de Tweede Wereldoorlog kwamen de eerste courgettes in de supermarkten te liggen – de eerste vermeldingen in de Allerhande dateren uit begin jaren zeventig – en voor die tijd hadden we er zelfs geen officieel woord voor.

Reisgidsen voor de Provence uit de jaren vijftig en zestig noemden courgettes zowel ‘kleine pompoenen’ en ‘kalebassen’ als ‘courgettes’ en ‘zucchini’; uit het Frans en Italiaans (in Italië zie je trouwens vaker de vrouwelijke vorm: zucchina, meervoud zucchine). Kleine kalebassen of kleine pompoenen zijn helemaal geen rare termen, want courgettes zijn de broertjes en zusjes van de pompoen. De bloemen van de pompoen- en courgetteplant zijn vrijwel identiek, en heerlijk om te vullen met ricotta en ansjovis en te frituren. De familieband zie je terug in andere talen: courge is een pompoen in het Frans, zucca een pompoen in het Italiaans. Idem voor het Spaans – calabaza en calabacín – en het Portugees – abóbora en abobrinha.

De laatste tijd maak ik courgette graag zoals je hem in Italië vaak krijgt: in plakjes donkerbruin gebakken in olie, met veel zout erop. Fantastisch gewoon zo, maar ook door pasta. Ik doe er verder slechts olijfolie, knoflook en tomaat door. Te simpel? Proef eerst maar. Dit is het ideale gerecht voor courgetteliefhebbers, maar ook dé manier om courgettemijders op het goede pad te brengen. De vriend in kwestie is al om.

Pasta met courgette en tomaat

Ingrediënten

olijfolie
3 liefst kleine courgettes, of 2 normale in niet te dikke plakken
2 knoflooktenen, geplet
1 blik (400 gram) gepelde tomaten
300-400 gram korte pasta

Bereiding

Verwarm een ruime scheut (zo’n 3 eetlepels) olijfolie in een ruime koekenpan en leg er plakjes courgettes in, zodat ze allemaal op de bodem liggen. Bak op middelhoog vuur en draai de plakjes om zodra ze mooi bruin zijn. Bak de andere kant ook bruin en leg de plakjes dan op een bord met keukenpapier om uit te lekken en bestrooi met zout. Herhaal tot alle courgette is gebakken, voeg tussendoor meer olie toe als dat nodig is.

Gebruik dezelfde pan om de knoflook in een scheut olie te bakken tot hij begint te geuren. Voeg de tomaten toe en plet ze goed met een houten lepel. Laat zachtjes onafgedekt pruttelen en indikken, zo’n 10 minuten. Breng op smaak met zout en eventueel een snuf suiker (afhankelijk van hoe zuur/zoet de tomaten zijn).

Breng een ruime pan water met zout aan de kook. Kook de pasta al dente. Giet af en meng met de tomatensaus en plakjes courgette. Serveer direct.

Meer over