Review

Het ene avontuur na het andere

Scene uit 'Kortjakje'. Foto Joep Lennarts Beeld
Scene uit 'Kortjakje'. Foto Joep Lennarts

Spectaculair, dat is het woord dat blijft hangen na het zien van de nieuwe grotezaalvoorstelling Kortjakje van Theatergroep Max. Regisseur Moniek Merkx nam het oud-Hollandse kinderliedje als uitgangspunt voor een imponerend schouwspel met interactieve computeranimaties en digitale tekenprojecties, waarbij het decor transformeert van kinderslaapkamer tot maanlandschap tot residentie van een ijskoningin.

Aan de interpretatie dat Kortjakje een hoer zou zijn die haar geld doordeweeks in bed verdient om op zondag te pronken met haar bijbel met zilveren beslag, wordt even gerefereerd als het meisje verweten wordt alleen maar bezig te zijn met haar 'mooie lichaampje', maar verder gaat Merkx niet.

Hier is Kortjakje (Roosmarijn Luyten) een fantasierijk meisje, dat in een droomachtige setting van het ene avontuur in het andere duikelt. Ze wordt bijgestaan door haar betweterige schaduw (Jef Van gestel), die haar opdraagt de zon te zoeken die die dag niet is opgekomen. Hoe dat precies zit, wordt niet duidelijk.

De ondergrens van vijf jaar, zoals Max. aangeeft, mag wel wat omhoog, ook vanwege de semifilosofische bespiegelingen die hier en daar worden geuit. Wel voor jonge kinderen zijn de volks- en kinderliedjes die als een vrolijke medley met de scènes zijn vervlochten. In de maneschijn, Slaap, kindje slaap - de liedjes krijgen een twist of een slinger van arrangeur Joop van Brakel en klinken fris én herkenbaar.

Terwijl de wonderlijke personages in hoog tempo over het podium razen, wordt het publiek getrakteerd op futuristische sterrenstelsels en magische zeelandschappen. Dankzij tekenaar en animator Mark van Huystee is deze Kortjakje een visueel spektakel, waarmee Max. weer toont een van onze belangrijkste jeugdgezelschappen te zijn.

Het verhaal komt daardoor minder uit de verf, alsof het pas in tweede instantie bedacht is om ruimte te bieden aan de decor- en beeldontwerpers. Gelukkig is daar aan het eind van het stuk de reusachtige ijskoningin, lekker over the top gespeeld door René Geerlings, zodat er bij het verlaten van de zaal ook een personage op het netvlies achterblijft.

TONEEL Kortjakje, Theatergroep Max., 8+. Gezien 19/9 Delft. 13 en 14/10 Stadsschouwburg Amsterdam.

www.tgmax.nl

(JOUKJE AKVELD)

Meer over