PlusOpen tijdens corona

Het Brillenhuis: ‘Klanten komen nu liever naar kleine winkels’

Lex de Jong (60) van Het Brillenhuis heeft er het afgelopen jaar veel nieuwe klanten bij gekregen.

Bjarn van den Berg
Lex de Jong van Het Brillenhuis Beeld Nina Schollaardt
Lex de Jong van Het BrillenhuisBeeld Nina Schollaardt

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“Dat we nu wel open mogen, in de eerste periode mocht dat niet. En het gaat goed, de mensen houden zich aan de regels. In de winkel mogen niet meer dan drie mensen en ik werk op afspraak. Maar klanten lopen ook gewoon binnen. Dan kijk ik in de agenda of er afspraken staan. Als er een leeg blok van een uur is, kunnen ze blijven. Zo niet, dan maken we een afspraak.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Nu de lockdown is verlengd, verandert er voor ons niet veel. Sinds september heb ik aangepaste apparatuur voor oogmetingen, waardoor ik op 2,5 meter afstand de meetapparatuur voor iemands gezicht kan plaatsen. En als klanten een bril willen passen, kunnen ze hem zelf opzetten in plaats van dat ik dat doe.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“Het telefoonnummer van de winkel heb ik doorgeschakeld naar mijn mobiele telefoon. Zo ben ik altijd bereikbaar. Daarbij zijn we online actiever geworden; drie keer per week delen we wel een berichtje. Ook plaatsen we maandelijks een grote advertentie met een actie in de buurtkrant. Dat heeft denk ik wel meer klanten opgeleverd. In de eerste lockdown brachten we in Noord de bestellingen bij de mensen thuis, dat vonden ze fantastisch.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Voor mij telt dat ik een goed jaar had, ik heb er veel nieuwe klanten bij gekregen en krijg leuke respons. Daar doe je het voor. Ik heb klanten gevraagd hoe ze bij mij terechtkwamen. Ze vertellen dat ze niet in grote zaken willen rondlopen en daarom voor een kleinschalige zelfstandige kiezen.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Met vakantie. Het liefst ga ik naar Indonesië. Dat doe ik altijd in oktober of november, dat ging dit jaar helaas niet door natuurlijk. Ik vind het prachtig om een andere cultuur en een andere wereld te zien.”

Het Brillenhuis

Purmerplein 16

Meer over