PlusOpen tijdens corona

Het belangrijkste voor Kringloop Amsterdam is mensen blij maken

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Victor van Helsdingen (37) van Kringloop Amsterdam vergeet z’n eigen problemen door het helpen van zijn klanten.

Ella Santhagens
Victor van Helsdingen van Kringloop Kerkstraat. Beeld Susanne Stange
Victor van Helsdingen van Kringloop Kerkstraat.Beeld Susanne Stange

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“We zijn een organisatie gericht op mensen helpen, dus ondanks dat we enkele maanden dicht moesten, waren we constant bezig. Er konden wel spullen worden afgehaald en wij zijn doorgegaan met bijvoorbeeld meubels ophalen bij mensen thuis. Hierdoor maakten we een stuk minder omzet. We zijn overeind gebleven door de vrijwilligers, zonder hen had ik kunnen stoppen.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Normaal gesproken liep de winkel als een geoliede machine, soms kon je niet eens iets uit de auto halen of het was al verkocht. Dat is nu anders. Op dit moment mogen mensen winkelen op afspraak, dat gaat op zich goed. We verzorgen ook dagelijks huisontruimingen en hebben ophaalservices. De dingen die we er noodgedwongen bij moesten doen, zoals spullen verkopen via Instagram, houden we erin.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“We zijn onze spullen via Instagram gaan verkopen. Nu maken we direct foto’s van de dingen die binnen­komen. Inmiddels hebben we bijna 2000 volgers. Al die mensen wonen in Amsterdam, dus we hebben een directe klantenkring. Deze mensen brengen soms donaties, zoals gratis borden, dat is absurd geweldig.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Als ik zie hoe dankbaar mijn klanten zijn, word ik blij. Een groot deel van hen heeft niet veel spullen en geld. Het is verschrikkelijk om te zien hoe moeilijk ze het hebben. Als je die mensen helpt, vergeet je je eigen problemen.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel verder wordt versoepeld?

“Dan ga ik weer open en ga ik door met groepen mensen blij maken. Mijn werk gaat boven een vakantie of naar de kroeg gaan. Het gevoel dat ik krijg als ik deze mensen help, is veel waardevoller. Zodra ik die glimlach zie verschijnen wanneer mensen spullen krijgen die ze écht nodig hebben, voel ik me voldaan. Mijn doel in het leven is anderen blij maken.”

Tips? open@parool.nl.

Kringloop Kerkstraat

Kerkstraat 354

Meer over