Aldus

Henk Eising schreef een boek over vrijwilligerswerk in het Antoni van Leeuwenhoek

Na zijn pensioen werd Henk Eising (65) patiëntenvervoerder in het Antoni van Leeuwenhoek. Hij schreef er een boek over, Handen aan het bed!

Jessica Kuitenbrouwer
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U was op zoek naar vrijwilligerswerk.

“En het AVL kon mensen gebruiken. In de zorg zijn altijd meer handen aan het bed nodig – vandaar de titel van mijn boek – dus werd ik patiëntenvervoerder. Wij vervoeren ­patiënten van de verpleegafdeling naar de onderzoeksafdelingen en weer terug.”

Was dit uw eerste ervaring met het Antoni van Leeuwenhoek?

“Mijn vrouw had vijf jaar geleden kanker en werd er behandeld. We reden altijd langs het ziekenhuis, op weg naar de stad. Dan dacht ik weleens: gelukkig hoef ik nu niet af te slaan. De eerste keer dat we wel moesten afslaan, het terrein op, deden we dat met lood in onze schoenen. Maar als je daar eenmaal binnen bent, merk je dat het er eigenlijk best aangenaam is.”

Waar komt dat door?

“De ruimtes zijn prettig en de mensen zijn liefdevol. Dat heb ik ook beschreven in het boek, hoe die zorg er in de praktijk uitziet en hoe mooi die kan zijn.”

Hoe is uw interactie met patiënten?

“Heel bijzonder. Een groot deel van de patiënten is vrij direct en heeft een uitstekend gevoel voor humor ontwikkeld, waardoor je snel tot de essentie komt. Aan ons de taak om te kijken hoe je die mensen tijdens zo’n ritje het beste kunt helpen. Soms is dat door vragen te stellen, soms juist door even niks te zeggen. En vooral ook door nergens tegenaan te botsen, wat met die grote bedden nog best wat concentratie vergt.”

Waar is uw boek te koop?

“Via www.henkeising.com. De netto opbrengst ervan gaat naar de AVL Foundation en komt ten goede aan kankeronderzoek.”

Meer over