Plus

Grunberg: De Oesterbar is perfect voor vreemdgaan (8+)

Hiske Versprille is met zwangerschapsverlof. Over enkele weken keert zij terug. Voor één keer neemt Arnon Grunberg het over. In De Oesterbar vraagt hij de 83-jarige gastvrouw ten huwelijk.

Arnon Grunberg
De Oesterbar is uitstekend geschikt om overspel voor te bereiden of geheime fusiegesprekken te voeren. Beeld Marc Driessen
De Oesterbar is uitstekend geschikt om overspel voor te bereiden of geheime fusiegesprekken te voeren.Beeld Marc Driessen

Op 30 juni 2012 recenseert Johannes van Dam De Oesterbar. Over de haring is hij ontevreden - 'te tranig' en 'ruikt zwaar naar bederf' - maar vervolgens noteert hij: 'Over de rest van de maaltijd bijna niets dan goeds.'

Aangezien de restaurant-recensent van deze week van mening is dat het in het restaurant nauwelijks om eten gaat - de opvatting dat het wel om het eten zou gaan doet mij denken aan de kantiaanse gedachte dat liefde bestaat uit het wederzijds gebruik van elkaars geslachtsdelen - zal hij zich concentreren op het toneelstuk dat 'uit eten gaan' heet.

Een min of meer fatsoenlijke maaltijd in elkaar flansen kunnen we allemaal wel, maar wie heeft thuis obers? Kun je in je woonkamer stiekem luisteren naar de gesprekken van de buren?

Tijdens bezoeken aan De Oesterbar in de late herfst en vroege winter van 2015 was het me al duidelijk geworden dat dit restaurant uitstekend geschikt is om overspel voor te bereiden of geheime fusiegesprekken te voeren.

Het was er aangenaam leeg - niet te, dan krijg je medelijden met het personeel, maar men kon fluisteren en elkaar toch verstaan - en de mensen die er zaten waren toeristen of Amsterdammers die niet van toeristen te onderscheiden waren.

Ordinaire lustbevrediging
Alles in De Oesterbar ruikt naar overspel. Soms naar overspel uit 1968, maar dat maakt het alleen romantischer.

Iedere Amsterdammer die inziet dat overspel meer is dan ­ordinaire lustbevrediging, dient zich met zijn of haar tijdelijk liefdes­object acuut naar De Oesterbar te begeven, al was het maar voor één keer.

Arnon Grunberg met gastvrouw Tine, die op vrijdag en zaterdag in De Oesterbar werkt. Beeld -
Arnon Grunberg met gastvrouw Tine, die op vrijdag en zaterdag in De Oesterbar werkt.Beeld -

Tijdens het bezoek aan De Oesterbar op een vrijdagavond in april 2016 zat het er onverwacht vol; we kregen een tafel tegen­over de deur. Elke keer als die openging, kreeg ik een vlaag koude wind in mijn rug waarvan ik doodziek zou zijn geworden als ik niet zo'n ijzersterk gestel zou hebben.

Het personeel maakte veel, zo niet alles goed. Een joviale jongeman die niets nuffigs had, veeleer bediende hij met het doorzettingsvermogen van een verpleegkundige in een bejaardentehuis, zei: "Ik heb niet veel toe te voegen aan de kaart, maar de garnalenkroketjes behoren tot de lekkerste van Nederland."

Even later kwam een oudere dame wier functie mij vooralsnog onduidelijk was naar onze tafel met een glas champagne in haar hand. "Heeft een van jullie een glas champagne besteld?" vroeg ze. Dat was niet het geval. Ze keek beteuterd naar het glas en liep vervolgens ietwat doelloos met het glas door de zaak. Bij navraag bleek dat zij Tine heette, 83 jaar oud is en gastvrouw van De Oesterbar is, een functie die zij alleen op vrijdag en zaterdag vervult.

Bijna niets dan goeds
Het is uiteraard niet de bedoeling van een restaurant­recensie om het liefdesleven van de restaurantrecensent op te kalefateren, maar ik wil bij deze Tine graag ten huwelijk vragen. Ja, ik heb een partner en Tine allicht ook. We willen allemaal de enige en de liefste zijn, maar dat is nu eenmaal onmogelijk. Alleen in De Oesterbar kan alles, en zelfs daar niet elke dag.

Het zal niemand verbazen dat het merendeel aan mijn tafel de garnalenkroketten als voorgerecht bestelde (€15). Eén iemand waagde zich aan falafelballetjes die gemaakt waren van rode biet (€14,50).

Overigens zei een ober toen wij vroegen wat er nu precies in die balletjes zat: "Ja, kikkererwten en rode biet." De amuse bestond uit aspergesoep met zalmeitjes. Die eitjes waren een tikkeltje overdreven, maar om de woorden van mijn illustere voorganger te parafraseren: 'Over de rest van de aspergesoep bijna niets dan goeds.'

De Oesterbar

Leidseplein 10
ma-zo 12.00-23.00
020-6232988
www.oesterbar.nl

Best

Tine, de 83-jarige gastvrouw van De Oesterbar.

Minder
Ze serveren er ook vlees.

Opvallend
De tong kun je iedere dag eten. Met je eigen partner of met die van een ander.

Wie nog niet verliefd was, zal het na het eten van de garnalenkroketjes in De Oesterbar wel worden. Dan de tong voor twee personen (€59,50). Uitstekend. Kun je iedere dag eten. Met je eigen partner of met die van een ander. Smaakt altijd.

De salade erbij is een beetje neutraal, maar je bestelt ook geen tong voor de salade. Wij dronken er een Duitse ­riesling bij die prima smaakte, maar waaraan ik de volgende dag tot circa vijf uur 's middags een lichte hoofdpijn heb overgehouden.

Lichte walging
Intussen was aan de tafel naast ons een ouder stel komen te zitten. Hun handen vreeën met elkaar en tegen de tijd dat wij ons nagerecht kregen, waren die handen dat nog steeds aan het doen.

Licht euforisch verliet ik De Oesterbar. Een dag later keerde ik terug om alles nog een keer te bestellen en na te gaan of de Duitse riesling mijn oordeel onrechtmatig had beïnvloed. Alles was net zo lekker als de dag ervoor. Dit keer was ik in het gezelschap van mijn petekind, die een ribeye (€32,50) bestelde.

Vlees zou ik - het is eigenlijk een open deur - niet zo snel bestellen in De Oesterbar: circa twintig procent van de ribeye bestond uit vet, dat mijn petekind met lichte walging terzijde schoof. Maar als je maar genoeg zin hebt in elkaar of in de gastvrouw van De Oesterbar, dan is zelfs de ribeye aldaar een 8+ waard.

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Meer over