PlusRecept van de dag

Groene asperges met croutons en kruidige dressing

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie
Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw
Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

Ik mis de volle terrassen, de broeierige eetzalen en het geroezemoes op straat. De opgedofte vrouwen en mannen die hun best hebben gedaan. Ik mis de vriendelijke bediening en het geslalom tussen gasten door. Ik mis de moeilijkdoenerij over een kop koffie. De handgeschreven kaarten en restaurants zonder menu. Ik mis het loopje naar een restaurant en de bekende gezichten als ik aankom. Waar gaat dat knapperige brood met zoute boter nu naartoe?

Ik mis het gekletter van pannen en borden, het mooie servies. De sommeliers met hun mooie verhalen over wijnmakers met visie en wijnvelden ver hiervandaan. Ik mis de net een tikkeltje scheef hangende lijsten en krijtborden met de zwierige handschriften. De Hollandse producten waar vol overtuiging over wordt verteld.

Ik mis alle kleuren en talen die zich mengen met de krachtige geuren op de Zeedijk. Het kont aan kont zitten in mijn favoriete toko en de omhelzing in mijn favoriete restaurant. De geuren van net niet verbrand vlees op de grill, die ontsnappen aan de net niet goed werkende afzuiging. Zelfs aan de bediening die je afsnauwt als je geen keuze kunt maken, proppers op de Korte Leidse, de flirtende jongedames die uit zijn op een fooi en de riekende toiletten die niet doorlopen in de kelders denk ik met gevoelens van liefde terug.

Ik mis het even kunnen binnenvallen bij de kroeg van een vriend, het stiekem een sigaretje roken en praten met een onbekende. Ik verlang naar het meeluisteren bij de gesprekken van ras-Amsterdammers aan hun favoriete bar, terwijl ik op vrijdagmiddag de week afsluit met vrienden en collega’s in de kroeg. Ik mis de blaren van te hete bitterballen en doodgeslagen bier.

Hoewel ik ontzettend veel mis, gaat het met mij overigens best oké. Ik hoop dat de Amsterdamse horecahelden hun hoofd boven water houden. Ik mis jullie! Hopelijk zien we elkaar snel.

Groene asperges, croutons en kruidige dressing

Ingrediënten
1 rode peper
2 tl geconcentreerde tomaat
½ teen knoflook
olijfolie
1 tl komijnzaad
2 tl karwij
1 tl kaneel
2 el rodewijnazijn
100 gr feta
bos groene asperges,
2 little gems (of andere slasoort)
½ bos peterselie, fijngesneden
2 sneetjes oud wit brood

Bereiding

Rooster op je fornuis of in de oven de rode peper totdat de buitenkant blakert. Haal de geblakerde buitenkant van de peper en verwijder de zaadjes. Doe een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin een paar minuten de tomaat met knoflook en specerijen. Doe alles in een vijzel en maal tot een gladde pasta. Meng met de rodewijnazijn en nog 3 eetlepels extra olijfolie. Breng op smaak met zout. Maak de groene asperges aan met een beetje olijfolie. Gril ze op een grillpan of op de barbecue aan beide kanten een minuut of drie zodat ze gaar zijn maar wel knapperig blijven. Snijd de asperges en de little gems in grove stukken. Snijd brood in blokjes van 2 bij 2 cm en bak deze met ruim olijfolie in een koekenpan tot knapperige croutons. Maak de salade af door asperges met de dressing, gems, geroosterd brood en peterselie te mengen. Verdeel over vier bordjes en verkruimel hierover de feta.

Meer over