Groen rood met wilde gist

Al Gore haalt de voorpagina's door op 7 juli wereldwijde concerten te organiseren die luisteren naar de naam Live Earth. Wal-Mart stal deze week de show door aan te kondigen dat het toch als zeer conservatief bekend staande supermarktconcern overweegt over te stappen op zonne-energie. Het Australische Foster's, één van de grootste bierbrouwers ter wereld, laat in één van zijn brouwerijen in Brisbane een installatie plaatsen waarin water dat voor de productie van bier gebruikt is, wordt gerecycled.

Ook in de wijnwereld staan alle milieuseinen op groen. In Australië worden voor het eerst drie belangrijke beurzen op wijnbouwgebied gecombineerd: twee waar innovatie en wijnmaaktechniek centraal staan en één waarbij het milieu de hoofdrol speelt.

Illustratief voor de groeiende belangstelling voor 'groen' is dat in Nederland twee van de grootste wijnimporteurs, met als belangrijkste klanten de supermarkten, twee kleine, maar aan de weg timmerende biocollega's hebben overgenomen. In eerste instantie zijn deze acquisities overigens niet gedaan om meteen meer liters op de balans te kunnen zetten, maar vooral om meer knowhow te krijgen van deze markt, die naar verwachting de komende jaren flink zal groeien.

In de supermarkten verschijnen steeds meer biowijnen op de schappen. La Place, de succesvolle restaurantketen van Vroom & Dreesmann, is doende een bioassortiment op de wijnkaart te zetten. En op de Parade wordt komende zomer alleen maar biowijn geschonken.

In Zuid-Afrika - voor Nederland na Frankrijk het belangrijkste wijnland - is Backsberg Estate Cellars in Paarl erin geslaagd als eerste wijndomein van het land een derde van de wereld wijn CO2-neutraal te produceren. Zijn programma om milieuvriendelijk te produceren omvat onder meer het gebruik van bio-ethanol als brandstof, het aanwenden van akkerland voor gewassen voor biomassa, het werken met flessen waar minder glas voor nodig is, het extra planten van bomen en het terugbrengen van de hoeveelheid CO2 die tijdens het fermenteren van de wijn vrijkomt. Meegenomen is dat de Backsbergwijnen ook nog eens lekker zijn.

Een Nederlandse importeur heeft zich onlangs over ze ontfermd en stuurde mij zijn range. En met plezier droeg ik mijn steentje bij aan een beter milieu door zijn Sauvignon Blanc 2005 John Martin Reserve Coastal Region en zijn Chenin Blanc 2006 te drinken. Puike witte wijnen. Voor zover ik weet, zijn deze nog niet in Amsterdam te koop, maar een belletje of een mailtje naar de importeur verschaft daar snel helderheid over. En bovendien bezorgt hij ook 'aan huis'.

Zeker wel al te koop in een hoofdstedelijke winkel is de Reyneke Reserve 2005 Shiraz. Een Zuid-Afrikaanse rode uit Stellenbosch die eveneens boordevol goede bedoelingen zit. Johan Reyneke werkt sowieso al volledig biologisch-dynamisch. Bovendien heeft hij al vanaf het moment dat hij eigenaar werd van het domein (1998) een beloningsconstructie ontwikkeld waarmee zijn zwarte werknemers kunnen profiteren van de winst om daarmee de hypotheek op hun huizen af te lossen. Een initiatief waarvoor Nelson Mandela persoonlijk aan Reyneke schouderklopjes is komen uitdelen.

Die krijgt hij ook van mij, maar dan voor de kwaliteit van zijn flagship shiraz. Ongefilterd en geen kunst- en vliegwerk tijdens de productie. Gemaakt met wilde gist. Rhônestijl. Slank, rood fruit. Spoortje kersen-likeur. Licht geroosterde nootjes. Vanille. En een vleugje mint. Kortom, genieten en ook nog eens goed doen voor milieu en medemens.

Vrijdag 27 mei is Johan Reyneke in Amsterdam. Er wordt dan een proeverij van zijn wijnen gegeven in Hotel de Goudfazant, Aambeeldstraat, van 20.00 tot 22.00 uur. De importeur vertelt u meer. (HAROLD HAMERSMA)

Reyneke Reserve 2005 Shiraz ¿16,95.

Organic Food For You: Cornelis Schuijtstraat 26-28. 020-3795195.
De Avondmarkt: De Wittenkade 94-96. 020-6864919.
Jesse Groenten en Fruit, Parallelweg 7, Broek in Waterland. 020-4031297.

Direct bestellen bij de importeur kan ook:

Daxivin: www.daxivin.nl, 020-6758018.

Importeur Backsberg: Stevens Wijnimport, 0255-520727.

Meer over