Plus

Green Day verveelt geen seconde in de Ziggo Dome

Was het optreden van Green Day in de Ziggo Dome hun beste tot nu toe? Dat zou best eens kunnen.

Hans van Lissum
Je kunt erop wachten dat ze live een sneer naar Trump uitdelen, en dat doen ze ook Beeld ANP
Je kunt erop wachten dat ze live een sneer naar Trump uitdelen, en dat doen ze ookBeeld ANP

Je kunt van Green Day zeggen wat je wilt, maar dat de drie heren gevoel voor timing hebben, kan niemand ontkennen.

Toen hun carrièrevlam na knaller Dookie (1994) onherroepelijk dreigde te doven, was daar plots het album American Idiot (2004): een vlammende rockopera die met twee middelvingers wees naar het beleid van toenmalige president Bush en perfect inspeelde op een wereld die na 11 september dreigde te bezwijken onder verdeeldheid en angst.

Met American Idiot werd Green Day groter dan ze ooit was geweest, en dat dat geen toevalstreffer was, bewijst de manier waarop ze dat succes hebben weten vast te houden.

Sneer naar Trump
Maar net als je dacht dat na twaalf jaar de urgentie van het titelnummer toch wel een beetje zou zijn uitgewerkt, is daar sinds vorige week oom Donald met zijn politieke ramkoers, die het bijtend protest van Billie Joe Armstrong en co zomaar ineens weer volkomen actueel maakt.

Je kunt erop wachten dat ze live een sneer naar Trump uitdelen, en dat doen ze ook. "For all the refugees who got turned away from the American border: the only one we're turning away is Donald Trump! He is a puppet!" spuugt Armstrong in de microfoon, om vervolgens met Boulevard of Broken Dreams een powerpopballad de zaal in te slingeren waar ze, naast hun drieakkoordenrammers, ook in excelleren.

Wat volgt is een royaal en verbazingwekkend energiek optreden dat geen seconde verraadt dat ze alle drie toch echt in de veertig zijn.

Zoveel lol
Klassiekers als Longview en Minority blijven onweerstaanbare vuistpompers, hit Basket Case klinkt geen seconde afgekloven of verveeld, en Armstrong blijkt niet te beroerd om fans het podium op te halen om mee te brullen of een potje gitaar mee te laten spelen.

Dat een band na zo veel jaar nog zoveel lol kan hebben, zegt veel over die band in kwestie. "I think this is our best show so far!" schreeuwt Armstrong tegen het eind. Zou best eens kunnen.

Green Day

Pop
Gehoord: 31/1, Ziggo Dome
****

Meer over