Plus

Goed gesprek

Judith Zilversmit
Judith Zilversmit.  Beeld Linda Stulic
Judith Zilversmit.Beeld Linda Stulic

Feedback is zo’n begrip dat mooier klinkt dan het is. ‘Feedback’ suggereert iets positiefs – je krijgt het immers om beter te ­worden. Toch leidt feedback bij de meesten tot een ongemakkelijk gevoel; we vinden het nu eenmaal niet makkelijk kritiek te krijgen, hoe goedbedoeld die ook is.

Nu zijn de tijden in dit opzicht wel veranderd. Waar vroeger van bovenaf werd gewerkt en feedback meestal één richting had, is een gesprek tussen een leiding­gevende en een collega tegenwoordig meer een dialoog. Toch blijft het ongemak overheersen – zeker nu we thuiswerken en het persoonlijke contact minder is.

Collega Vera Spaans dook in deze materie. Zij kwam tot de conclusie dat feedback zelden tot verbetering leidt. Volgens gedragswetenschapper Ben Tiggelaar willen mensen gewoon geen slecht nieuws horen. “Als iemand negatieve informatie krijgt, treedt een automatisch defensiemechanisme in werking. Slecht nieuws probeer je weg te redeneren.”

Ik ben benieuwd hoe Nathan Moszkowicz hiermee omgaat. Hij is de manager van Lil Kleine en Bilal Wahib, en dat ­lijken me geen mannen die bij ‘feedback’ ontspannen achterover hangen. Moszkowicz legt in het interview uit hoe dat in de praktijk werkt, waarbij onder meer de term ‘liefdestherapeut’ valt. Of Lil Kleine voor zijn tactiek gevoelig is? Moszkowicz: “Een van de redenen van Joriks succes is dat hij zich van nature in opzienbarende ­situaties weet te manoeuvreren. Hij heeft gewoon een randje.”

Meer over