PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Garnalen met knoflook, boter, peterselie en chili-olie

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: ­garnalen met chili-olie.

Meneer & mevrouw Hamersma
Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

“Mijn zoon van vijftien ligt de hele dag op de bank naar Japanse animatiefilmpjes te kijken,” hoorde ik een mevrouw zeggen tijdens het bladeren door wat kookboeken. Nu kwam ze overigens niet haar hart uitstorten over het lethargische gedrag van haar kind, maar in de hoop dat hij het geleerde zou gaan omzetten in daden. “Het zijn allemaal films waarin eten een belangrijke rol speelt. Misschien krijg ik hem zo achter het fornuis. Dan doet ie tenminste wat,” vervolgde ze terwijl ze een boek over ramen pakte.

Jonge keukencowboy

Mevrouw Hamersma gaf haar nog een titel over de thans zo populaire noedel. Maar ze schudde haar hoofd toen ze zag dat ze beide geschreven waren door een vrouwelijke auteur. Zij kende haar zoon alsof ze hem zelf had gemaakt: “Ik denk dat ik meer kans maak als ik thuiskom met een boek van een jonge manlijke chef, zo eentje als Jamie Oliver. Daar keek ie als jochie ook al naar”

Just a French Guy Cooking, Alexis Gabriel Aïnouz, Quadrille, €22,99. Beeld
Just a French Guy Cooking, Alexis Gabriel Aïnouz, Quadrille, €22,99.

Uiteindelijk ging ze de deur uit met het boek van Alexis Gabriel Aïnouz, een YouTubesensatie die een eigen kanaal heeft met 1,5 miljoen abonnees. Generatiegenoot Donald Skehan, ook zo’n jonge keuken­cowboy, heeft wat vriendelijks op de achterflap gezet. En opa Oliver schreef het voorwoord. “Een kind kan de was doen,” oordeelde mevrouw Hamersma na nadere bestudering van de eenvoudige en heldere recep­turen in Just a French Guy Cooking. “Dat zal die mevrouw geweldig vinden, als hij dat na het koken ook nog eens gaat doen,” antwoordde ik. En ook ik bladerde er doorheen, met name omdat Aïnouz nog een paginaatje wine pairing for dummies beloofde.

Een-tweetje

Helaas ontsteeg dat het niveau niet van het obligate gebabbel dat je vaak op achteretiketten aantreft: ‘Drink deze wijn met vlees, vis, groenten, salades, kaas of als aperitief. Is bovendien heerlijk met vrienden!’ Daarbij noteerde Aïnouz dat hij bij zeebanket het liefst een biertje dronk. Enfin, mevrouw Hamers­ma was in ieder geval te spreken over zijn garnalen met chili-olie. En toegegeven, ik ook. Omdat ik zodoende ook lekker kon soppen met het geweldige stokbrood van Rise Bakery, een nieuwe bakkerij op de Albert Cuyp van een generatiegenoot van Aïnouz. Bovenal echter omdat het een-tweetje garnalen-chili optelde tot drie toen ik er een goede vinho verde bij had uitgezocht.

Bloemigheid

Nu was vinho verde tot voor kort gevreesd om de met ingespoten koolzuurgas opgepompte budgetmodelletjes die de eigenschap kenden om vullingen in kiezen zonder tandartshulp te verwijderen. Maar er zijn steeds meer uitstekend gemaakte versies die van zichzelf een klein bruisje hebben.

In dit geval zorgde dat voor een licht verkoelend effect. Bovendien nam de gekozen Filipa de Lencastre het zoetje mee van peer en suikermeloen. Rijpheid, rondingen en bloemigheid combineren nu eenmaal beter met spicy gerechten dan strak, streng en zurig wit. “Zullen we nog even nablussen?” opperde ik.

null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Garnalen met knoflook, boter, peterselie en chili-olie (voorgerecht, 2-4 personen)

Ingrediënten
Voor de chili-olie (maak een dag van tevoren)
225 ml zonnebloemolie, 2,5 cm verse gember, geschild, in plakjes, 4 lente-uitjes, het witte deel, in plakjes, 1 laurierblad, 1 kaneelstokje, 6 hele kruidnagels, 6 el rode chilivlokken, 1 el sesamzaadjes, 3-4 Sichuan peperkorrels

Voor de garnalen
1 knoflookteen, gepeld, 25 g boter, ½ tl zout, 2 el verse, gehakte peterselieblaadjes, 225 g gekookte, gepelde garnalen, 1 el zonnebloemolie

Bereiding
Voor de chili-olie: verwarm de zonnebloemolie in een sauspan op halfhoog vuur 5 min met de gember, de lente-uitjes, de laurier, het kaneelstokje en de kruidnagels, gedurende tot de uitjes bruin worden. Zeef de olie, doe die terug in de pan en laat ’m even op half vuur staan. Doe intussen 5 el chilivlokken in een hittebestendige kom. Begint de olie te roken, giet dan de helft over de chilivlokken in de kom. Wacht tot de olie niet meer bubbelt.

Voeg nu de sesamzaadjes toe, samen met nog 1 el chilivlokken en de peperkorrels. Giet de overgebleven olie erover en zet 24 uur weg. De olie kun je weken buiten de koelkast bewaren.

Voor de garnalen: rasp de knoflookteen en meng ’m met het zout door de boter. Doe de peterselie erdoorheen en meng goed. Verhit de zonnebloemolie op halfhoog vuur in een koekenpan en bak er de garnalen een paar minuten in tot ze lichtbruin zijn. Voeg de knoflook-peterselieboter toe, roer alles door elkaar en serveer. Druppel er, afhankelijk van hoe hittebestendig je tong is, Sichuan chili-olie over.

De wijn

Filipa de Lencastre 2019
Loureiro, Vinho Verde, Portugal, €9 (wit)
B.J. de Logie, Beethovenstraat 27
www.delogie.nl

Meer over