Plus

From Sammy With Love: een eruptie van energie met een boodschap

De Zweedse succesproductie From Sammy With Love krijgt in de Nederlandse uitvoering een magische lading.

Patrick van den Hanenberg
Stanley Burleson en Freek Bartels tijdens de perspresentatie van de musical From Sammy With Love. De voorstelling vertelt het verhaal van muzikant Sammy Davis junior. Beeld anp
Stanley Burleson en Freek Bartels tijdens de perspresentatie van de musical From Sammy With Love. De voorstelling vertelt het verhaal van muzikant Sammy Davis junior.Beeld anp

Als de zaaldeuren worden geopend zijn Freek Bartels en Stanley Burleson al aan het dansen. Ze kunnen niet wachten het publiek te laten zien wat ze kunnen. Ze slingeren door de metalen decorrekken en dagen elkaar dansend uit.

Als het zaallicht uitgaat volgt meteen een instrumentale Sammy Davis Jr.-medley, waarin er dansend nog een schepje bovenop wordt gedaan. En als je denkt dat ze dan toch echt even moeten uithijgen, wordt het ook niet rustige Once In a Lifetime ingezet. Wat een ongelooflijke eruptie van energie.

Littekens
Op die manier wordt meteen de kern geraakt van Sammy Davis Jr., die al op zijn derde zijn eerste dollars verdiende door een danswedstrijd te winnen en door is blijven dansen en zingen tot en met zijn megahit Mr. Bojangles. Op een heel gedurfde manier wordt de avond met dat nummer besloten.

Maar naast dat dans- en zangtalent bestaat het leven van de topentertainer uit het oplopen van littekens in het racistische Amerika van voor en na de Tweede Wereldoorlog.

In zijn gemengde legereenheid werd Davis door zijn blanke medesoldaten gedwongen zijn eigen urine te drinken, en zelfs als gevierd artiest moest hij de theaters lang via de achterdeur verlaten, alsof hij het afval van een feestavond was.

Begin jaren zestig was hij in een groot deel van de VS niet welkom met zijn blanke vrouw.

De Zweedse succesproductie van schrijver-regisseur Jonna Nordenskiöld krijgt in de Nederlandse uitvoering niet alleen een magische lading door het verpletterende showoptreden van Freek Bartels en Stanley Burleson, maar ook door hun eigen levensverhaal dat vernuftig door het verhaal van Davis is gevlochten.

Vlekkeloos
Burleson, met een Surinaamse vader en een blanke moeder, en Bartels, met een Molukse moeder en blanke vader, hebben natuurlijk niet de racistische klappen opgelopen waar Davis mee te maken heeft gekregen, maar je voelt aan alles dat die twee, ook vanwege hun homoseksualiteit, een woordje kunnen meepraten over buitensluiten en vooroordelen.

Onder het motto 'wie de bolhoed draagt is Sammy Davis Jr.' wordt constant van rol gewisseld, terwijl op die manier ook ruimte wordt gemaakt voor vriend Frank Sinatra, de vader en oma van Davis, zijn vrouw May Britt en voor Burleson en Bartels zelf. De constructie werkt vlekkeloos.

Het danswerk, vooral het tappen, loopt bij Burleson nét iets soepeler dan bij de 20 jaar jongere Bartels, maar over de gehele avond genomen zijn de twee volkomen aan elkaar gewaagd.

Hier staan twee bovengemiddelde showmannen die iets wezenlijks te melden hebben, maar die de ernst in een verfijnde glamour­verpakking presenteren.

Lees ook: Kaskraker From Sammy With Love, uit bewondering voor Sammy Davis jr.

From Sammy With Love

Door KemnaSenf
Gezien 29/11, DeLaMar
Te zien in aldaar t/m 3/12, daarna tournee

Meer over