Meneer en mevrouw Hamersma Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw HamersmaBeeld Sjoukje Bierma

Frisse spring rolls als voorgerecht

PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: spring roll met spitskool, appel en gember.

Meneer & mevrouw Hamersma

Mijn opa en oma hadden een volkstuintje. “Omdat we anders van de honger geen ontlasting hadden,” vatte opa Sjakie het ooit eens kernachtig samen toen hij vertelde over het plintje groen dat hij vlak langs het spoor bestierde. Uien, kool en kroten ontworstelde hij aan de niet al te toeschietelijke aarde. Kortom, sierplanten kweekte hij daar niet.

Parttime in de natuur

Nu is het anders. Volkstuintjes kennen wachtlijsten. Perceeltjes worden gedeeld met vrienden die op parttime basis terug naar de natuur willen. Lekker met de iPad-handen in de potaarde. De kinderen laten zien dat doperwtjes niet in de diepvries groeien.

Mevrouw Hamersma meldde dat de kookboekenschrijvers deze markt ook ontdekt hebben. In kort tijdsbestek voegde zij titels als Kookboek voor de onstuimige moestuinier, Chefs en hun moestuin, en speciaal voor kinderen Het geheim van de tuin, aan haar assortiment toe. Welbeschouwd hoort ook het nieuwe Restaurant De Kas, van het land op het bord, in dat rijtje thuis. Al is het de opvolger van het boek Restaurant De Kas dat al in 2001 uitkwam. Ondergetekende heeft dat nog geschreven, samen met fotograaf-journalist Ronald Hoeben.

Restaurant De Kas Amsterdam. Van het land op het bord, Jos Timmer en Wim de Beer. Kosmos, €34,99. Beeld
Restaurant De Kas Amsterdam. Van het land op het bord, Jos Timmer en Wim de Beer. Kosmos, €34,99.

Aan de from farm to table- filosofie van initiatief-nemer/founding father/chef-kok Gert Jan Hageman is tussentijds niets veranderd, de witte brigade is dat daarentegen wel. Terwijl Hageman een en ander inmiddels op afstand volgt, zijn het nu chefs Jos Timmer en Wim de Beer die bepalen wat er van het land op het bord komt. Ook hebben ze het tweede boek voor hun rekening genomen.

Mevrouw Hamersma maakte er een lekker fris voorgerechtje uit met ingrediënten die overigens niet afkomstig waren van ons recent aangelegde dakterras.

Gerampokt

De enige tomatenplant was binnen twee dagen sowieso al gerampokt door de vogels. En onlangs moest ook ik aan een verslaggever van Radio 1 bekennen, die een item over Nederlandse wijnen maakte, dat ik totaal niet ambieerde om zelf wijndruiven te gaan verbouwen. Zodoende was ik aangewezen op de oogst aan proefflessen. Maar die is immer overvloedig. Van een ervan wist ik direct dat deze paste. Bij koude bereiding van spring roll had ik al eens eerder sauvignon blanc geschonken. Toegegeven, het is een voor de hand liggende combinatie maar wel eentje die niet snel verveelt.

Het knapperige, verse en sappige van jonge sauvignon is min of meer het vloeibare equivalent van het gerechtje. Naar verluidt trof ontdekker Vleck overigens ooit eens een flesje van deze Touraine in de koelkastdeur van nota bene een Zuid-Frans vakantiehuis. Dat is inderdaad een behoorlijk eind uit de route, maar zo lekker was ie.

Enfin, een glas later al belde hij de producent om te melden dat ie een Nederlandse importeur had. Op mijn beurt kon ik hem vervolgens weer bellen dat hij er een nieuwe Nederlandse liefhebber bij had. Of beter gezegd: twee. Mevrouw Hamersma kun je niet blijer maken dan met dit soort wijnen.

Spring roll met spitskool, appel en gember

Ingrediënten
4 rijstvellen
Salade:
½ spitskool, fijngesneden (op de mandoline)
1 appel, julienne gesneden
50 g sushigember, fijngesneden
gemengde kruiden naar smaak, fijngesneden (bijv. munt en bieslook)
½ rode peper zonder zaadjes, fijngesneden

Vinaigrette:
4 el sushiazijn
4 el limoensap
½ teen knoflook, geraspt
10 g laos, geraspt (of poeder naar smaak)
10 g gember, geraspt
2 el sojasaus
2 el bosui, fijngesneden

Spring roll met spitskool, appel en gember (4 stuks)

Maak de salade door alle ingrediënten te mengen. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette. Schep vervolgens de helft van de vinaigrette door de salade en laat 15 minuten staan. De overige helft is om de spring rolls in te dopen. Bevochtig een theedoek voor je de spring rolls gaat oprollen. Week de rijstvellen 30 seconden in lauwwarm water tot ze zacht zijn. Leg ze daarna op de theedoek, vul ze met de salade en rol ze zo strak mogelijk op. Snijd de zijkanten bij en verdeel de spring rolls in tweeën. Serveer met de overgebleven dressing.

De wijn

Jean-Christoph Mandard 2018
Sauvignon, Touraine, Frankrijk, €10,10 (wit)
Vleck Wijnen, Eerste Helmersstraat 63
www.vleck.nl

Spring roll met spitskool, appel en gember. Beeld
Spring roll met spitskool, appel en gember.
Meer over