PlusPortretten

Friends 25 jaar op de buis: ‘Ik moet al lachen voordat ik de grap hoor’

De sitcom Friends, over zes vrienden in New York, werd 25 jaar geleden voor het eerst uitgezonden. Sindsdien is het de meest bekeken tv-serie ooit. En sinds Friends op Netflix te zien is, ook de meest gestreamde serie, vooral onder tieners.

Sara Luijters

‘Ons huwelijk overleefde niet, maar de liefde voor Friends delen we nog’

Exen Brenda Verrijk en Bas Uljee zijn letterlijk fans van het eerste uur. Beeld Ivo van der Bent
Exen Brenda Verrijk en Bas Uljee zijn letterlijk fans van het eerste uur.Beeld Ivo van der Bent

Brenda Verrijk, 51, eigenaar juridisch adviesbureau
Favoriete Friend: Joey
Bas Uljee, 51, werkt in de bediening
Favoriete Friend: Chandler

BV: “Bas en ik trouwden in 1994, we waren toen 26. Op huwelijksreis gingen we naar Californië. In Los Angeles liepen we over Hollywood Boulevard. Ik wilde heel graag naar de opnames van een talkshow en wist dat er bij het Grauman’s Chinese Theatre publiek werd geronseld. Er waren die dag helaas geen talkshows, dus vroegen ze of we bij de opnames van een nieuwe sitcom wilden zijn, waarvan de eerste aflevering werd opgenomen. Het was niet wat we gehoopt hadden, maar we besloten toch te gaan.”

BU: “In de studio was iemand die het publiek opzweepte en er was muziek: de sfeer zat er al snel goed in.”

BV: “Van de acteurs kenden we alleen Courteney Cox, uit de serie Familie Ties, de rest was onbekend. De opnames hadden wel iets weg van een klucht, met veel heen en weer geloop. Wat ik me nog heel goed herinner, is dat een actrice met een wapperende trouwjurk bij Central Perk op de bank plofte: dat was dus Jennifer Aniston. We hadden geen vermoeden dat de serie zo beroemd zou worden. Toen het een jaar later onder de titel Friends op tv kwam, gingen we meteen kijken. Het is een heerlijke serie, vol herkenbare situaties. En heel verslavend, ik bleef er echt voor thuis. Bij de allerlaatste aflevering huilde ik tranen met tuiten, alsof er een bekende was overleden. Ons huwelijk overleefde het niet, maar onze liefde voor Friends delen we nog steeds. De serie heeft altijd een speciale betekenis gehad.”

BU: “Ik vond het vooral toen heel leuk en verfrissend. Nu vind ik het gedateerd.”

BV: ”Het grappige is dat onze dochter Jamie, nu bijna 24, inmiddels ook door het Friends-virus is gegrepen. Tijdens haar zwangerschapsverlof keek ze niets anders.”

‘De grapdichtheid is heel hoog. Er bestaan geen slechte afleveringen’

PS van de week, 18 mei 2019
Beeldrepo Friends fans
Bloem Hartman (links) en moeder Caroline Buijs Beeld Ivo van der Bent
PS van de week, 18 mei 2019Beeldrepo Friends fansBloem Hartman (links) en moeder Caroline BuijsBeeld Ivo van der Bent

Caroline Buijs (50), freelance journalist
Favoriete Friend: Alle zes.
Bloem Hartman (14), tweede klas vwo.
Favoriete Friend: Rachel.

CB: “Ik ben pas Friends gaan kijken, nadat ik het tijdens een reis door Nieuw-Zeeland op tv had gezien. Ik kocht dvd-boxen en keek alle seizoenen door elkaar. Alleen het laatste seizoen heb ik op tv gezien. Toen de kinderen ouder werden, vond ik het zo ongezellig dat iedereen op zijn eigen scherm zat. Ik wilde ook weer iets samen kijken. Dat werd Friends.”

BH: “Mama en ik kijken de serie vooral samen. Met een pot thee en een reep Tony Chocolonely. Als er niks op tv is, of we weten niet welke film we gaan kijken, is er altijd nog Friends.”

CB: “Als ik een rotdag heb, voel ik me altijd beter na het kijken van een aflevering. De grapdichtheid is heel hoog, er bestaan geen slechte afleveringen.”

BH: “Het helpt mij te ontspannen na veel huiswerk of een avond hard leren. Er zijn een paar afleveringen die we samen al meerdere keren hebben gekeken, zoals The One Where No One’s Ready.”

CB: “Daarin klopt alles, de timing van elke grap is raak en de karakters komen stuk voor stuk goed uit de verf. Bloem kan gewoon kletsen tijdens Friends, of het op de achtergrond aan hebben staan, ik niet. Als we samen kijken wordt er niet doorheen gepraat.”

BH: “Onze kat is vernoemd naar Joey: ze houdt net als hij heel erg van eten. Ze lust alleen géén pizza. Ik vind de kledingstijl uit Friends ook leuk, vooral die van Rachel. Ze draagt een crop top onder een tuinpak of een oversizede sweater op een rokje.”

CB: “Ze zijn heel eerlijk tegen elkaar en na een ruzie maken ze het altijd weer goed.”

BH: “De grootste levensles is: the real world sucks, maar het is minder erg met vrienden die om je geven.”

‘Als ik een meisje ontmoet, vraag ik altijd naar haar favoriete aflevering’

Peter-Paul de Jong (32), politiek adviseur
Favoriete Friend: Dat was Chandler, inmiddels is het Ross.
Frederique de Jong (34), advocaat
Favoriete Friend: Monica.
Daniel van Schaik (31), projectmanager event bureau
Favoriete Friend: Phoebe.

PPDJ: “Ik denk dat we alle seizoenen wel twintig keer gezien hebben. Ik moet al lachen voor ik de grap heb gehoord.”

FDJ: “Peter-Paul en ik konden als puber niet goed door één deur, maar we zaten na het uitgaan wel altijd samen op de bank Friends te kijken. Met een boterham met pindakaas en een glas melk erbij.”

PPDJ: “Jaren later deden we mee aan een Friends pubquiz in eetcafé Festina Lente. We wilden winnen, dus moest iedereen als huiswerk een paar seizoenen kijken.”

FDJ: “Ik noteerde de kleinste details, zoals wie welke koffiemok vast heeft in aflevering 4 van seizoen 3. Ik werd heel fanatiek, een soort Monica.”

PPDJ: “Jij bént Monica!”

DVS: “Sowieso komen veel situaties overeen met ons eigen leven in de stad, met huisgenoten, vrienden en relaties.”

PPDJ: “Terugblikkend is het wel een ontzettend witte, heteroseksuele serie, maar nog steeds de beste serie ooit. Tijdens de quiz stonden we op het punt te verliezen van twee 19-jarigen, die we op het allerlaatste moment hebben verslagen.”

FDJ: “Omdat ik wist wat de bh-maat van Rachel was. Het was leuk om te zien dat er nog meer van die Friends-fanatici zijn.”

PPDJ: “Als ik een meisje ontmoet, vraag ik haar altijd naar haar favoriete aflevering. Heeft ze niks met Friends, dan vind ik haar toch nét iets minder interessant.”

DVS: “Mijn ouders maakten zich vroeger weleens zorgen. Ik ging niet uit, maar zat thuis Friends te kijken.”

PPDJ: “Dat is gelukkig goed gekomen.”

DVS: “In de uren die wij aan de serie hebben besteed, hadden we een complete studie kunnen doen.”

‘Ze hebben geen smartphones, maar bellen elkaar met ouderwetse telefoons’

Evie Randoe, Silke Hidajattoellah en Rana IIksoy. Beeld Ivo van der Bent
Evie Randoe, Silke Hidajattoellah en Rana IIksoy.Beeld Ivo van der Bent

Rana Ilksoy, 13, eerste klas havo
Favoriete Friend: Joey en Chandler
Evie Randoe, 14, tweede klas vwo
Favoriete Friend: Joey en Chandler, of toch Phoebe?
Silke Hidajattoellah, 13, eerste klas vwo
Favoriete Friend: Rachel

ER: “Na de eerste keer Friends kijken was ik meteen verslaafd. Het fijne is dat de afleveringen lekker kort zijn: 20 minuten.”

RI: “Tijdens een avond logeren stelde Evie voor om Friends te kijken. We konden niet meer stoppen. Eén keer gingen we zelfs tot half zes ’s ochtends door.”

SH: “Ik kende de serie al via mijn ouders, maar sinds het op Netflix staat, ben ik de grootste fan de familie.”

ER: “Altijd als we samen afspreken, kijken we sowieso Friends.”

SH: “Ook als we eerst iets anders doen.”

ER: “We hebben alle tien seizoenen nu een keer of drie helemaal gekeken. Seizoen 3, waarin het eindelijk goed gaat ­tussen Ross en Rachel, is mijn favoriet.

Er vallen nu andere dingen op, foutjes ook: in een aflevering begroet Chandler Joey met ‘Hey Matt!’”

RI: “De humor is gewoon heel goed, lekker sarcastisch.”

SH: “En Joey en Rachel zijn een beetje dom, dat is ook leuk.”

ER: “Wat ook grappig is, is dat ze geen smartphones hebben, maar elkaar bellen met ouderwetse telefoons.”

SH: “Vroeger wilde iedereen het kapsel van Rachel: ‘The Rachel’. We vinden alle drie de afleveringen met de flashbacks heel grappig, Monica is dan nog heel dik en Ross heeft een afro.”

ER: “Eigenlijk doen ze niks anders dan in hun New Yorkse appartement zitten en kletsen: wat een leven!”

SH: “Een reünie lijkt me wel leuk, al zijn de acteurs wel heel oud nu. Joey is grijs, Ross heeft een baard en Monica is volgespoten met botox.”

25 jaar Friends

In mei 1994 werd de allereerste aflevering van Friends opgenomen. Een sitcom over zes vrienden die een appartement delen in Manhattan, New York: Rachel (Jennifer Aniston), Ross (David Schwimmer), Monica (Courteney Cox), Chandler (Matthew Perry), Joey (Matt LeBlanc) en Phoebe (Lisa Kudrow). Geschreven door New

Yorkers David Crane en Marta Kauffman, uitgezonden door NBC. De serie, die in totaal uit tien seizoenen bestaat, groeide uit tot een fenomeen. Met ‘Welke Friend Ben Jij?’-quizzen, gelaagde kapsels en gevleugelde uitspraken als: “We were on a break!” Sinds Friends in november 2018 op Netflix te zien is, is het de meest gestreamde serie op internet. Veel nieuwe fans waren nog niet geboren toen de laatste aflevering, The Last One, op 6 mei 2004 in de Verenigde Staten werd uitgezonden.

Een reünie zit er, volgens bedenker Kauffman, niet in. Het zou uitlopen op een grote teleurstelling: “The one where everyone’s disappointed.”

Meer over